Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Διαψεύδεται ο θάνατος διαδηλωτών στο Ιράν

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης διέψευσε πληροφορία που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης ότι τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων στην ιρανική πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς. Κανένας δεν έχει σκοτωθεί ως αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο ISNA ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης Αζιζολάχ Ρατζαμπζαντέχ.

Στο μεταξύ, ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών ανέφερε ότι δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές ανωτέρων τους και να πυροβολήσουν διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια των συγκρούσεων την Κυριακή στο κέντρο της Τεχεράνης, στις οποίες νωρίτερα αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις διαδηλωτές.

«Αστυνομικοί δεν υπακούουν στις διαταγές των ανωτέρων τους να πυροβολήσουν διαδηλωτές στο κέντρο της Τεχεράνης. Ορισμένοι από αυτούς προσπαθούν να πυροβολούν στον αέρα όταν πιέζονται από τους ανωτέρους τους», αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras.

Νωρίτερα, η ιστοσελίδα Jaras είχε αναφέρει πως «εκατοντάδες αστυνομικοί, αστυνομικοί με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται στην πλατεία Χαφτ-ε Τιρ, στην οδό Ενκελάμπ και κοντά στην Μπαζάρ», ανέφερε η Jaras προσθέτοντας ότι η παρουσία των διαδηλωτών είναι μαζική. Επίσης, η ίδια πηγή ανέφερε πως βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στις πόλεις Ισφαχάν και Νατζαφαμπάντ του κεντρικού Ιράν.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα των βουλευτών της ιρανικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι ένας ανιψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί σκοτώθηκε την Κυριακή στις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τεχεράνη. «Ο Αλί Μουσαβί, 20 ετών, σκοτώθηκε στις συγκρούσεις σήμερα το μεσημέρι και η σορός του έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης», αναφέρει η ιστοσελίδα parlemannews.

Στο μεταξύ, πολλές χιλιάδες οπαδοί της κυβέρνησης διοργάνωσαν αντιδιαδήλωση στο κέντρο της Τεχεράνης, που έγινε θέατρο βίαιων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία Γαλλικό και Ρόιτερ.

Οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε ένα τμήμα της λεωφόρου Ενγελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης, απ΄όπου είχαν απωθηθεί λίγο νωρίτερα από τις δυνάμεις της τάξης οι διαδηλωτές που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μαχμνούντ Αχμαντινετζάντ.

«Όλος αυτός ο στρατός ήρθε εδώ από αγάπη στον Ηγέτη» [τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας], φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το Σάββατο η αστυνομία έκανε, επίσης, χρήση δακρυγόνων και προειδοποιητικών βολών για να διαλύσει τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί σε διάφορα σημεία της Τεχεράνης. Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές έγιναν το Σάββατο και σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένου του Ισφαχάν.

Η θρησκευτική ιερή ημέρα της Ασούρα πέφτει φέτος σήμερα Κυριακή. Η Ασούρα είναι μία από τις κυριότερες ιερές ημέρες των σιιτών, η οποία γίνεται σε ανάμνηση της δολοφονίας του εγγονού του προφήτη Μοχάμεντ, Χουσέιν, στην Κερμπάλα, το 680 π.Χ.