Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Στη φυλακή ο επίδοξος τρομοκράτης

Ο Νιγηριανός ύποπτος για την αποτυχημένη ανατίναξη αμερικανικού αεροσκάφους την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά την κάθοδό του προς το Ντιτρόιτ, μεταφέρθηκε την Κυριακή στη φυλακή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, όπως τόνισε η δικηγόρος του Μίριαμ Ζίφερ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε τόνισε η ίδια στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7 του Ντιτρόιτ, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, ο οποίος τραυματίσθηκε κατά την προσπάθειά του να πυροδοτήσει ένα μείγμα εκρηκτικών μέσα στην πτήση 253 από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο στο Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν προς το ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στο Μάιλαν, 25 χλμ νοτιότερα.

Την Δευτέρα προβλέπεται ακρόαση σε δικαστήριο του Ντιτρόιτ, στην οποία ο πελάτης της δεν πρόκειται να παρευρεθεί, για να εξετασθεί το αίτημα να ληφθεί δείγμα DNA του από τις αμερικανικές αρχές, τόνισε η Ζίφερ.

Κατά την ίδια, ο Αμπντουλμουτάλαμπ από την ημέρα της σύλληψής του, την Παρασκευή, δεν επιτρέπεται να επικοινωνήσει με κανέναν, ιδίως με την οικογένειά του. Η οικογένεια του νεαρού Νιγηριανού, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι έχασε κάθε επαφή μαζί του όταν σπούδαζε στο εξωτερικό και ανέφερε την εξαφάνιση του στις υπηρεσίες ασφαλείας πριν από δύο μήνες.

Το Σάββατο, δικαστής είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο ύποπτος και εκείνος του τόνισε πως δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει δικηγόρο από τις ΗΠΑ, γι' αυτό και ο δικαστής του διόρισε συνήγορο.

Στο μεταξύ, τα εκρηκτικά που προσπάθησε να πυροδοτήσει ο 23χρονος Νιγηριανός, ήσαν τόσο ισχυρά που θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει το αεροσκάφος, όπως μετέδωσε την Κυριακή βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Επίσης, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο 23χρονος Νιγηριανός παραδέχτηκε πως είχε εκπαιδευτεί από την αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Μαρτυρίες για συνεργό στην αποτυχημένη απόπειρα

Η ολλανδική στρατιωτική αστυνομία ερευνά την πιθανότητα ένας συνεργός να βοήθησε τον Νιγηριανό ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της πτήσης Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως δήλωσε αστυνομική πηγή.

Ένα ζευγάρι Αμερικανών της πτήσης, ο Κερτ και η Λόρι Χάσκελ, δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερ και σε άλλα πρακτορεία ότι είδαν έναν ψηλό, καλοντυμένο άνδρα, περίπου 50 ετών, με τον ύποπτο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ το πρωί της Παρασκευής στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ. Οι δύο Αμερικανοί δήλωσαν ότι ο άνδρας μίλησε εκ μέρους του Αμπντουλμουταλάμπ και προσπάθησε να επιτύχει την επιβίβασή του στην πτήση 253 της Northwest χωρίς διαβατήριο.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφορίες για την ύπαρξη άλλου προσώπου. Ελέγχουμε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έρχονται σ' εμάς», τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η στρατιωτική αστυνομία έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο Αμπντουλμουταλάμπ δεν πέρασε από έλεγχο διαβατηρίων στο Σίπολ κατά την άφιξή του από το Λάγκος. Ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν είναι πιθανόν ο Νιγηριανός να επιβιβάσθηκε στο αεροσκάφος χωρίς να επιδείξει το διαβατήριό του σε κάποιο σημείο της διαδικασίας επιβίβασης.

Προηγούμενο αναστάτωσης πτήσης της DELTA

Οι αμερικανικές αρχές επιβεβαίωσαν επισήμως ότι Νιγηριανός είναι και ο επιβάτης που αναστάτωσε την πτήση 253 της αεροπορικής εταιρείας Delta από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ (την ίδια που ένας άλλος Νιγηριανός είχε επιχειρήσει να ανατινάξει την Παρασκευή) και προκάλεσε την επέμβαση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένας άνδρας, που απλώς αναφέρεται ως νιγηριανός υπήκοος, «περνούσε αδικαιολόγητα πολύ χρόνο στην τουαλέτα του αεροσκάφους», γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να προειδοποιήσει τις αρχές, εξηγεί σε ανακοινωθέν της η Σάρα Κούμπαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

«Όλα μέχρι στιγμής συνηγορούν πως η στάση του ατόμου οφείλεται σε διαπιστωμένη ασθένεια και δεν έχουν εντοπισθεί άλλες συμπεριφορές, ή υλικά», προσθέτει η ίδια.

«Συνεπώς δεν πρόκειται για κάποιο επεισόδιο ασφαλείας, αλλά για προληπτικούς λόγους το αεροσκάφος ερευνήθηκε εξονυχιστικά και πριν την παράδοσή τους οι αποσκευές ελέγχθηκαν και ταυτοποιήθηκαν, χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα», τονίζεται στο ανακοινωθέν. Μετά την ανάκριση του Νιγηριανού, το FBI τόνισε πως το επεισόδιο είναι ως μη γενόμενο και έκλεισε την υπόθεση.

Καταδικάζει η MEND την απόπειρα επίθεσης

Η βασική ένοπλη οργάνωση της βόρειας Νιγηρίας καταδίκασε την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης κατά του αμερικανικού αεροπλάνου από τον Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ.

Η βόρεια Νιγηρία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ενώ στο νότο κυρίως χριστιανοί, είναι «γόνιμο πεδίο για την διεθνή τρομοκρατία», εκτιμά η οργάνωση MEND και κατηγορεί τις νιγηριανές αρχές επειδή «επανειλημμένως κλείνουν τα μάτια στον ισλαμικό εξτρεμισμό στη βόρεια Νιγηρία, επιλέγοντας να επικεντρωθούν και σπαταλήσουν τις δυνάμεις τους με αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Δέλτα του Νίγηρα».

Συλλήψεις στην Υεμένη

Η Υεμένη ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα και προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολυθεί μετά την απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροπλάνου πάνω από το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

"Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 άτομα και οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν και να διώκουν τους υπόλοιπους τρομοκράτες", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Υεμένης Αλί Μοχάμαντ αλ Ανσι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, κυβερνητικών κτιρίων και της βρετανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο αλ Ανσι δεν έκανε λόγο για την αποτυχούσα απόπειρα αντίναξης του αεροπλάνου της εταιρείας Northwest Airlines από τον νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, ενώ αυτό εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, μετά τη σύλληψή του ο νεαρός νιγηριανός κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές ότι στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη του έδωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, αφού τον εκπαίδευσαν στον χειρισμό του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία ανησυχούν ότι η Αλ Κάιντα, η οποία έχει κλιμακώσει την παρουσία της στην Υεμένη τον τελευταίο χρόνο, θα εκμεταλλευθεί την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα αυτή της αραβικής χερσονήσου για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην περιοχή και πέραν αυτής.

Όπως γράφει η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης με στρατιωτικό εξοπλισμό και πληροφοριακό υλικό, ενισχύοντας την πάλη τους κατά της Αλ Κάιντα.