Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ναυτική τραγωδία στη Μανίλα

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 25 εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο του φέρι MV Baleno-9, νότια της Μανίλας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής.

Το πλοίο βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε απόσταση 85 χλμ από τη Μανίλα. Παραπλέοντα σκάφη διέσωσαν 63 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη του πληρώματος, που βρέθηκαν στα νερά, ανακοίνωσαν η ακτοφυλακή και ο Ερυθρός Σταυρός.

Ο πλωτάρχης Αρμάντ Μπαλίλο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αεροσκάφη κι ελικόπτερα της ακτοφυλακής μετέχουν στις σωστικές προσπάθειες στα ύδατα ανοικτά της νήσου Βέρντε στις κεντρικές Φιλιππίνες. «Ελπίζουμε ότι θα βρούμε κι άλλους επιζώντες», είπε ο πλωτάρχης.

Επιβάτες είπαν σε άνδρες του λιμενικού ότι το πλοίο άρχισε να μπάζει νερά από τη ράμπα στην πλώρη, γεγονός το οποίο «επηρέασε σημαντικότατα την ευστάθεια του σκάφους, το έκανε να πάρει άσχημη κλίση και τελικά να βυθιστεί», σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ακτοφυλακής.

Το ναυάγιο σημειώνεται μόλις τρεις ημέρες μετά το ναυάγιο ενός ξύλινου επιβατικού πλοίου το οποίο συγκρούστηκε με αλιευτικό και βυθίστηκε κοντά στην Μανίλα την Πέμπτη, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 23 να αγνοούνται.

Το πλοίο μετέφερε και εννέα φορτηγά γεμάτα εμπορεύματα όταν αναχώρησε από την πόλη Καλάπαν, στη νήσο Μιντόρο, για το δίωρο ταξίδι ως το λιμάνι Μπατάνγκας, στη νήσο Λουσόν, το Σάββατο. Άρχισε να παίρνει κλίση 30' αργότερα, είπε ο Μπαλίλο, και βυθίστηκε μερικά λεπτά αργότερα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές όταν σημειώθηκε το δυστύχημα. Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι θα ερευνήσει τα αίτια.

«Συνέβη πολύ γρήγορα, κοιμόμουν σ' ένα παγκάκι και ξαφνικά βρέθηκα να κρατιέμαι από κάτι που επέπλεε», είπε ο επιβάτης Έρικ Μούσνγκι σε εγχώριο ραδιοφωνικό σταθμό. «Δεκάδες άνθρωποι ήταν στο νερό, φώναζαν βοήθεια και ονόματα συγγενών τους. Δεν ξέρω τι απέγιναν η μητέρα μου και η μεγάλη μου αδελφή», πρόσθεσε.

Τα φέρι είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος μετακίνησης στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, που αποτελείται από 7.100 νησιά. Τα δυστυχήματα είναι συχνά λόγω της υπερφόρτωσης των πλοίων, της πλημμελούς συντήρησης, αλλά και των τροπικών καταιγίδων.

Το πιο πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα σε καιρό ειρήνης σημειώθηκε νότια της Μανίλας το 1987, όταν ένα φέρι γεμάτο με παραθεριστές που ταξίδευαν για τα Χριστούγεννα συγκρούστηκε με μικρό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι.