Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Ιράν

Περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της ιρανικής αντιπολίτευσης στην Τεχεράνη, 300 από τους οποίους κρατούνται ακόμη, δήλωσε ο αρχηγός της ιρανικής αστυνομίας Εσμαΐλ Αχμάντι Μογαντάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Πεντακόσιοι ταραξίες συνελήφθησαν την Κυριακή από την αστυνομία, ορισμένοι απελευθερώθηκαν, αλλά 300 κρατούνται ακόμη», δήλωσε ο στρατηγός Αχμάντι Μογαντάμ, διευκρινίζοντας ότι και άλλες υπηρεσίες, όπως το υπουργείο Πληροφοριών και το σώμα των Μπασιντζί, προχώρησαν επίσης σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν επίσης συλληφθεί σε πολλές πόλεις της επαρχίας, κυρίως στο Ισπαχάν, αλλά οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι «120 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από τους ταραξίες και 60 από αυτούς νοσηλεύονται». Ο ίδιος απηύθυνε και νέα προειδοποίηση στην αντιπολίτευση ότι οι αρχές δεν θα ανεχθούν άλλες διαδηλώσεις.

«Η περίοδος της ανοχής πέρασε. Θα ενεργήσουμε με περισσότερη αυστηρότητα εναντίον οποιουδήποτε θα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις και θα επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες εναντίον των ατόμων αυτών», είπε.