Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Πνίγηκαν στο αίμα οι διαδηλώσεις στο Ιράν

Περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στην Τεχεράνη, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς της αντιπολίτευσης και στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ηγετικό στέλεχος της ιρανικής αντιπολίτευσης επέκρινε την σκληροπυρηνική ηγεσία της χώρας για τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζεται σε ιστοσελίδα του μεταρρυθμιστικού στρατοπέδου.

«Τι συνέβη σε αυτό το θρησκευτικό σύστημα που διατάσσει τη δολοφονία αθώων πολιτών κατά τη διάρκεια της ιερής ημέρας της Ασούρα;» αναρωτάται στη δήλωσή του στην ιστοσελίδα Jaras ο μετριοπαθής κληρικός Μέχντι Καρουμπί, ο οποίος κατετάγη τέταρτος στις προεδρικές εκλογές. «Γιατί οι ηγέτες δεν σέβονται μία τέτοια ημέρα;», πρόσθεσε ο Καρουμπί.

Οι ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης τονίζουν πως οκτώ άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο (πέντε κατά την αστυνομία) σε διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Τεχεράνη, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ, και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Οι θάνατοι αυτοί σε διαδηλώσεις είναι οι πρώτοι σε τέτοιες εκδηλώσεις μετά τις ταραχές που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο ανιψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί. Ο θάνατος του Αλί Χαμπίμπι Μουσαβί Χαμένε περιγράφεται από τις αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες ως «μαρτύριο», ενώ η κρατική τηλεόραση αποδίδει τη δολοφονία του «σε άγνωστους δράστες».

Η ιρανική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του ανιψιού του κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Norooz.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως ερευνώνται οι ύποπτοι θάνατοι πολιτών και πως πάνω από 300 άτομα συνελήφθησαν στην Τεχεράνη.

Τα επεισόδια της Κυριακής προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, και πολλές χώρες εξέφρασαν ανησυχία για την άσκηση βίας κατά των διαδηλωτών. Ο Καναδάς καταδίκασε την «ωμή βία» που χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν εναντίον των διαδηλωτών και κάλεσε την Τεχεράνη να σεβασθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν την Δευτέρα δύο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου του Ιράν, του μεταρρυθμιστή Μοχάμαντ Χαταμί, καθώς και τρεις στενούς συνεργάτες του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη νωρίς την Δευτέρα το πρωί ο Εμπραχίμ Γιαζντί, στέλεχος του αντιπολιτευτικού κινήματος στο Ιράν. «Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις τρεις τα ξημερώματα. Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατήσει για λίγες ώρες την ανιψιά του», όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα Jaras.

Ο Γιαζντί, που ηγείται του Κινήματος της Ελευθερίας, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά παραγκωνίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς. Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί και μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.