Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ που εκτιμάται ότι «στοιχίζει» 6,6 δισ. ευρώ το χρόνο στα έσοδα του δημοσίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή νέο σύστημα εκπτώσεων φόρου με βάση τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνει το κάθε νοικοκυριό.
Από την 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες καλούνται να συλλέγουν πάσης φύσεως αποδείξεις με εξαίρεση την αγορά παγίων (π.χ ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ) και λογαριασμών ΔΕΚΟ. Αντίθετα θα συλλέγονται αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα αλλά και από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, κομμωτήρια, από μπογιατζήδες, πατωματζήδες, αλουμινάδες κλπ.
Τα στοιχεία από αυτές τις αποδείξεις θα υποβάλλει ο φορολογούμενος στην εφορία με ειδική φόρμα, στην οποία θα αναγράφονται ο ΑΦΜ του πωλητή, η αξία και η ημερομηνία έκδοσης ώστε να μπορεί η ΓΓΠΣ να διενεργεί διασταυρώσεις και να μη «διπλοδηλώνονται» οι ίδιες αποδείξεις.
Ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου θα πρέπει να προσκομίσει ανάλογο ύψος αποδείξεων για να κερδίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα για να το «κερδίσουν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία αποδείξεις ύψους 5.000-6.000 ευρώ όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού τους αφορολογήτου, των 10.500 ευρώ. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στην περιοχή των 1.000 ευρώ.
Στο διάλογο για το φορολογικό άλλωστε θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επέκτασης του ΦΠΑ σε όλες σε κατηγορίες επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται , όπως για παράδειγμα σε γιατρούς, δικηγόρους, ασφαλιστές και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει κατά πόσο η επιβολή ΦΠΑ θα έχει πρακτικά αποτελέσματα στην τόνωση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ ειλημμένη απόφαση είναι η καθιέρωση ταμειακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς.