Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Πρώτη επέτειος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Οι σειρήνες ήχησαν την Κυριακή το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας για την πρώτη επέτειο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει το παλαιστινιακό αυτό έδαφος.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 11:20 τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πριν από ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ στόχο είχαν να τερματίσουν τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

Πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από την τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, το βράδυ.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο διήρκεσε και ο πόλεμος και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010. «Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο», δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

Η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς σε 24 ώρες. Ας σημειωθεί ότι ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν την Κυριακή στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.