Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Δεσμεύσεις Ομπάμα για πάταξη της τρομοκρατίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε σε διάγγελμα στον αμερικανικό λαό να εντοπίσει τους «εξτρεμιστές που μας απειλούν» όπου και εάν βρίσκονται.

Παράλληλα, ο Ομπάμα δεσμεύθηκε πως θα ερευνήσει ακαταπόνητα για να ανακαλυφθούν οι υπεύθυνοι πίσω από την πρόσφατη απόπειρα για την ανατίναξη ενός αμερικανικού αεροσκάφους και να πληρώσουν για τις πράξεις τους.

«Δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου ανακαλύψουμε όλους όσους εμπλέκονται και να τους κάνουμε να πληρώσουν. Αυτό αποτελεί μία σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και τη φύση όσων απειλούν την πατρίδα μας», τόνισε ο Ομπάμα από τη Χαβάη, όπου περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του.

Εξάλλου, ανέφερε πως διέταξε δύο μελέτες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να θωρακίσουν τα σύνορά τους από τρομοκρατικές πράξεις, έπειτα από την αποτραπείσα ανατίναξη του αεροσκάφους.

«Είναι πέρα για πέρα κρίσιμο να διδαχθούμε από αυτό το επεισόδιο και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε μελλοντικές τρομοκρατικές πράξεις», δήλωσε.

Επίσης, ο Ομπάμα τόνισε πως διέταξε μία αναθεώρηση όλων των καταλόγων με υπόπτους, καθώς αποδείχθηκε πως ο δράστης του αεροπορικού επεισοδίου Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ είχε καταχωρηθεί σε κατάλογο με άτομα μικρού κινδύνου και δεν βρισκόταν μεταξύ όσων απαγορεύεται η επιβίβαση σε αεροσκάφη.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση, αλλά επίσης να έχει εμπιστοσύνη. Ως έθνος θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», τόνισε ο Ομπάμα.