Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Μεγαλώνει ο απολογισμός του 2009 στο Αφγανιστάν

Οκτώ αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι εργάζονταν για τη CIA, καθώς και πέντε Καναδοί, τέσσερις στρατιώτες και μια δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στο Αφγανιστάν, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον απολογισμό του 2009, της αιματηρότερης χρονιάς για τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από το 2001.

«Οκτώ Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε επίθεση στην περιοχή RC-East (η στρατιωτική περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν, που περιλαμβάνει 14 επαρχίες).

Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι οκτώ Αμερικανοί σκοτώθηκαν σε στρατιωτική βάση, όταν ένας άνδρας πυροδότησε τη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούσε.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην προκεχωρημένη επιχειρησιακή βάση Τσάπμαν, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Χοστ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Στη βάση αυτή οι Αμερικανοί εκπαιδεύουν τις αφγανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα περισσότερα από τα θύματα εργάζονταν για τη CIA, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και από Αμερικανό αξιωματούχο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρωί της Πέμπτης την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι ταλιμπάν. «Ένας καμικάζι που ονομάζεται Σαμιουλάχ πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας πυροδοτώντας τη ζώνη του με τα εκρηκτικά και σκοτώνοντας δεκαέξι Αμερικανούς», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι ο καμικάζι ήταν αξιωματικός του αφγανικού στρατού.

Η Μισέλ Λανγκ που σκοτώθηκε την Τετάρτη, είναι η πρώτη καναδή δημοσιογράφος που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν. Επρόκειτο για την πρώτη της αποστολή στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

«Οι στρατιώτες εκτελούσαν περιπολία στην περιοχή, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή και για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας. Οι καναδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους Αφγανούς να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να προωθήσουν τις καναδικές αξίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Εξάλλου, Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι απήχθησαν από αντάρτες βορειοανατολικά της αφγανικής πρωτεύουσας μαζί με τον διερμηνέα και τον οδηγό τους, όπως δήλωσε την Πέμπτη αξιωματικός της αστυνομίας.

Οι απαγωγές έχουν μετατραπεί σε επικερδή επιχείρηση στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια για τους Ταλιμπάν και τις διάφορες εγκληματικές οργανώσεις.

Οι τελευταίες απαγωγές έγιναν την Τετάρτη, όταν οι δημοσιογράφοι κινούνταν με αυτοκίνητο στην περιοχή Σινκάι στην επαρχία Καπίσα, περίπου 120 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, δήλωσε τηλεφωνικά προς το Reuters τοπικός αστυνομικός διοικητής και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από τις απαγωγές. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με τους απαγωγείς.

Ο αστυνομικός διοικητής είπε ότι δεν γνωρίζει την ταυτότητα των Γάλλων ούτε το μέσο για το οποίο εργάζονται, αλλά ανέφερε ότι είναι και οι δύο άνδρες.

Εξάλλου, τουλάχιστον οκτώ χωρικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στην επαρχία Χελμάντ. Εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ανέφερε ότι ένα σπίτι κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λασκάρ Γκαχ υπήρξε στόχος της επίθεσης, αλλά δεν ανέφερε άλλες λεπτομέρειες.

Το Σαββατοκύριακο, δέκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σε νατοϊκή επιχείρηση στην ανατολική επαρχία Κουνάρ.