Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Νεκροί Καναδοί από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν

Πέντε Καναδοί, τέσσερις στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος, σκοτώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο από τον οποίο περνούσε το θωρακισμένο όχημά τους, στην πόλη Κανταχάρ του νοτίου Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της καναδικής αποστολής στο Αφγανιστάν.

Ο Καναδός στρατηγός Μενάρντ δεν ανακοίνωσε τις ταυτότητες των θυμάτων, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί οι συγγενείς τους, αλλά η δημόσια τηλεόραση μεταδίδει πως ο δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του είναι ο Μισέλ Λανγκ, της εφημερίδας Calgary Herald, ο οποίος μάλιστα έκανε την πρώτη αποστολή του στο Αφγανιστάν.

«Ο Καναδάς έχασε την Τετάρτη πέντε πολίτες. Τέσσερις στρατιώτες και ένα δημοσιογράφο, που σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στη διάρκεια περιπολίας στην πόλη Κανταχάρ, στις 4 το απόγευμα - τοπική ώρα», δήλωσε ο στρατηγός Μεντάρντ. Από την έκρηξη τραυματίστηκε άλλος ένας Καναδός πολίτης.

Εν τω μεταξύ, οι οκτώ Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν την Τετάρτη ήταν όλοι πράκτορες της CIA, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ, κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η βάση αποτελεί κέντρο για το προσωπικό που εργάζεται σε έργα ανοικοδόμησης στο πλαίσιο της στρατηγικής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη «σταθεροποίηση» της χώρας μετά από οκτώ χρόνια αδιάκοπου πολέμου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σημειώθηκε έκρηξη στην Χοστ και ότι οκτώ Αμερικανοί σκοτώθηκαν», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Αρκετοί άλλοι, ουδείς εκ των οποίων ανήκαν στα στρατεύματα των ΗΠΑ και του NATO, τραυματίστηκαν από την επίθεση στην Προκεχωρημένη Επιχειρησιακή Βάση Τσάπμαν, σύμφωνα με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Η CIA δεν έκανε επίσημα κανένα σχόλιο.