Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Καταγγελίες για λαθρεμπόριο παιδιών στην Αϊτή

Το Αϊτινό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ευημερίας (IBES), αρμόδιο για τις υιοθεσίες παιδιών στην Αϊτή, κατήγγειλε την Κυριακή ότι διεξάγεται λαθρεμπόριο παιδιών στη χώρα μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

«Πληροφορηθήκαμε μέσω των ΜΜΕ ότι πολλά παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα, όμως καμιά άδεια αναχώρησης δεν εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ευημερίας», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η Ζαν-Μπερνάρ Πιέρ, διευθύντρια του οργανισμού αυτού που ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας.

Η Πιέρ παραδέχθηκε πάντως ότι εκατοντάδες παιδιά, των οποίων οι υιοθεσίες τους είχαν οριστικοποιηθεί ή επρόκειτο να οριστικοποιηθούν, πήραν άδειες για να φύγουν νόμιμα. «Όλα είναι αποδιοργανωμένα μετά τη 12η Ιανουαρίου και μερικά άτομα επωφελούνται για να επιδοθούν σε ένα πραγματικό λαθρεμπόριο παιδιών», δήλωσε η διευθύντρια του IBES.

Η υπεύθυνη δήλωσε εξάλλου ότι οι αϊτινές αρχές ενημερώθηκαν από οργανώσεις όπως οι Unicef και Save the Children ότι στη νότια Αϊτή γίνεται «στρατολόγηση» παιδιών. «Ένας άνδρας μόνος του φέρεται ότι συγκέντρωσε 140 παιδιά. Θα εξετάσουμε αυτή την περίπτωση», διαβεβαίωσε.

Σχετικά με τα περίπου τριάντα παιδιά που βρέθηκαν να συνοδεύονται από 10 Αμερικανούς στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, η Πιέρ δήλωσε πως οι Αμερικανοί δεν είχαν δηλώσει στο τελωνείο ότι αναχωρούσαν από τη χώρα με τα παιδιά.

«Στη διάρκεια επιθεώρησης, ένας αστυνομικός διαπίστωσε ότι δεκάδες παιδιά βρίσκονταν μέσα σε ένα λεωφορείο χωρίς διαβατήρια», εξήγησε. «Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε φακέλους για αυτά τα παιδιά, στη συνέχεια οι κοινωνικοί λειτουργοί μας θα πάνε να ερευνήσουν για να προσδιορίσουν αν τα παιδιά εκλάπησαν ή δόθηκαν από τους γονείς τους», δήλωσε.