Εννέα ακόμη «αντεπαναστάτες» πρόκειται να «εκτελέσει προσεχώς» το Ιράν, καθώς κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να ανατρέψουν το ισλαμικό καθεστώς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος των δικαστικών αρχών Σεγιέντ Εμπραχίμ Ραΐσι.
«Τα δύο άτομα που εκτελέστηκαν (στις 28 Ιανουαρίου) και τα εννέα που θα εκτελεστούν προσεχώς συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ταραχών (σ.σ. των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών)», δήλωσε ο Ραΐσι, κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης το βράδυ της Δευτέρας.
«Κάθε ένα από αυτά συνδέεται με ένα αντεπανασταστικό κίνημα και συμμετείχε στις ταραχές με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος», πρόσθεσε ο Ραΐσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Το ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε στις 28 Ιανουαρίου δύο άτομα με την κατηγορία ότι ήταν «εχθροί του Θεού» και ότι συμμετείχαν σε φιλομοναρχική οργάνωση, ενώ ο εισαγγελέας της Τεχεράνης είχε ανακοινώσει ότι άλλοι εννέα αντιφρονούντες που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο, είχαν ασκήσει έφεση και περίμεναν την απόφαση του εφετείου.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί δηλώνει πως «οι ρίζες της τυραννίας και της δικτατορίας υπάρχουν ακόμη» στο Ιράν, εκτιμώντας ότι η ισλαμική επανάσταση «δεν πέτυχε τους στόχους της» να εξαλείψει «τον ολοκληρωτισμό» στη χώρα.
Σε ένα μακροσκελές κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Kaleme.org την παραμονή της 31ης επετείου από την ισλαμική επανάσταση του 1979, ο Μουσαβί εκτιμά ότι «μπορούμε να αναγνωρίσουμε σήμερα [στο Ιράν] τα θεμέλια και τα στοιχεία που δημιουργούν μία δικτατορία, καθώς επίσης και την αντίσταση σε μία επιστροφή στη δικτατορία».
«Το ότι φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης, γεμίζουν τις φυλακές και σκοτώνουν βίαια τους νέους που διεκδικούν ειρηνικά στο δρόμο το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, δείχνουν ότι οι ρίζες της τυραννίας και της δικτατορίας της εποχής της μοναρχίας (του Σάχη) υπάρχουν ακόμη», προσθέτει ο Μουσαβί.
«Το πράσινο κίνημα δεν θα εγκαταλείψει τον ειρηνικό του αγώνα [...] μέχρι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του λαού [...] Οι πολιτικά υποκινούμενες συλλήψεις και οι απαγχονισμοί των διαδηλωτών είναι παράνομοι [...] το σύνταγμα πρέπει να αλλάξει για να προστατεύει τα δικαιώματα του λαού [...] Είναι δικαίωμα των Ιρανών να διαδηλώνουν ειρηνικά, καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.