Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Αιματηρά επεισόδια βίας με οπαδούς κομμάτων στο Καράτσι

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια βίας μεταξύ οπαδών πολιτικών κομμάτων στο Καράτσι τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τα επεισόδια ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν μέλη του Muttahida Qaumi Movement (MQM) επιτέθηκαν εναντίον οπαδών του Awami National Party (ANP).

Τόσο το MQM που κυριαρχεί στο Καράτσι, όσο και το ΑΝΡ που εκφράζει τη φυλή των Παστούν συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρόεδρο Ζαρντάρι, ο οποίος δέχεται ήδη πιέσεις εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης, της εξέγερσης των Ταλιμπάν και του ενδεχομένου κάποιοι συνεργάτες του να διωχθούν με κατηγορίες για διαφθορά.

Οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας είναι συνηθισμένοι στα καθημερινά επεισόδια ισλαμικής βίας κυρίως στο βορειοδυτικό Πακιστάν αλλά η αιματοχυσία στο Καράτσι έχει ευθεία επίδραση στις αγορές.

Το Νοέμβριο του 2008, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο Πακιστάν 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών και να ενισχύσει το αποθεματικό του και τον Ιούλιο του 2009, το πακέτο αυξήθηκε στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από την αρχή του 2010, 67 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Καράτσι σε επεισόδια πολιτικής βίας και τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η ένταση έχει επιτρέψει στις συμμορίες και τη μαφία των ναρκωτικών να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Το Καράτσι δεν είχε επεισόδια ισλαμικής βίας τα τελευταία χρόνια, αλλά μία βόμβα σε θρησκευτική πομπή τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πυροδότησε τις ανησυχίες ότι οι ένοπλες ομάδες επέκτειναν τις μάχες τους στην πόλη, των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου έχουν την έδρα τους η κεντρική τράπεζα και το χρηματιστήριο και αποτελεί την κύρια βιομηχανική βάση της χώρας.

Στο Καράτσι βρίσκονται και τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας και οι περισσότερες ξένες εταιρείες που έχουν επενδύσει στο Πακιστάν και αποτελεί σημείο μεταφοράς της στρατιωτικής βοήθειας και άλλων εφοδίων για τις αμερικανικές και τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα στην πόλη, να απειλεί να επηρεάσει σοβαρά τον ανεφοδιασμό τους.