Παράγοντες τόσο από τον κλάδο των τραπεζών όσο και της κτηματαγοράς τονίζουν ότι τα αδιάθετα νεόδμημα ακίνητα στο σύνολο της χώρας, συνιστούν λιμνάζουσες επενδύσεις πάνω από 27 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται το εμπορικό κέρδος των πωλητών, που θα ωθούσε την εμπορική αξία των αδιάθετων ακινήτων σε ποσό σημαντικά μεγαλύτερο των 30 δισ. ευρώ.
Η εκτιμώμενη κυρίως από τραπεζικούς παράγοντες, αξία των ακινήτων αυτών λαμβάνει υπ' όψιν το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού των ακινήτων και μάλιστα για ένα επίπεδο όχι μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η πλειονότητα των ακινήτων αυτών, ανέρχεται στις 90.000 - 95.000 για την Αττική με τη Θεσσαλονίκη να έχει απόθεμα αδιάθετων ακινήτων γύρω στις 30.000 και περί τις 20.000 - 30.000 ακίνητα, καινούργια αναζητούν αγοραστή στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Σε ό,τι αφορά την τελευταία αυτή κατηγορία των ακινήτων, σημειώνεται ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές και κυρίως στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Τα στοιχεία αυτά επαναφέρουν στην επικαιρότητα την πίεση που ασκείται στους πωλητές και η οποία, κατά την άποψη παραγόντων της κτηματαγοράς, αναγκάζει το 90% αυτών να δέχονται έκπτωση για πωλήσεις με μετρητά της τάξης του 15%, με τους υπόλοιπους να συμφωνούν σε εκπτώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 25%.
Τραπεζικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η εγχώρια κτηματαγορά παραμένει παγωμένη τους τελευταίους μήνες –σημαντικά μειωμένη ζήτηση τόσο για πρώτη όσο και για εξοχική κατοικία– παρά μάλιστα το γεγονός ότι η μείωση των τιμών διαμορφώνεται στις περισσότερες περιπτώσεις σε διψήφια ποσοστά.
Την ίδια στιγμή η ΤτΕ με πρόσφατη έκθεσή της για την εγχώρια αγορά ακινήτων επισημαίνει τη μείωση που καταγράφεται τόσο στον αριθμό όσο και την αξία των συναλλαγών (άνω του 45%) από την αρχή του έτους, ενώ επισημαίνεται ότι οι δείκτες όγκου και αξίας των συναλλαγών την περίοδο της κρίσης μειώθηκαν με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο αριθμός των συναλλαγών, γεγονός που αντανακλά τη στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος των νοικοκυριών σε διαμερίσματα.
Την ίδια στιγμή μείωση, με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,8% καταγράφουν οι τιμές των διαμερισμάτων τους πρώτου εννέα μήνες του 2009. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, οι τιμές για το σύνολο των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) εκτιμάται ότι μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,8% τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 (-3,4%, -2,6% και -5,3% το α'Α, β'Α και γ'Α τρίμηνο αντίστοιχα).
Η μείωση αυτή ήταν στο ίδιο διάστημα ελαφρώς μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα (4,7%) έναντι των νέων (2,4%), γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων τα οποία διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,1% στην Αθήνα, 6,0% στη Θεσσαλονίκη, 3,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Σημειώνεται επίσης ότι η αγορά δοκιμάζεται επίσης από τη μετακύλιση του ενδιαφέροντος των αγοραστών σε όλο και μικρότερης επιφάνειας ακίνητα.
Iδια περίπου είναι η εικόνα που δείχνουν και τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Αγοράς για το β' εξάμηνο 2009, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των κατοικιών στο διάστημα 2007 - 2009 μειώθηκαν κατά 3,2% στο σύνολο της επικράτειας (3,4% στην Αθήνα, 4,5% στη Θεσσαλονίκη και 1,8% στα λοιπά αστικά κέντρα).