Τη σύσταση τριών πανευρωπαϊκών μηχανισμούς που θα εποπτεύουν ξεχωριστά τράπεζες, χρηματιστηριακές συναλλαγές και ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν την Τετάρτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει τους τρεις νέους μηχανισμούς, ένα οιονεί δίκτυο «συναγερμού», με στόχο την αποτροπή επαναλάψης «συστημικών κρίσεων». Οι μηχανισμοί θα εδρεύουν στην Φρανκφούρτη και κάθε κράτος-μέλος θα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στις αποφάσεις που το αφορούν.
Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ουσιαστικά καταλήξει, σύμφωνα με το Reuters, σε συμβιβασμό για το προσχέδιο των νέων μηχανισμών· το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως θέλει εντονότερο συντονισμό των νέων οργανισμών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την Σάρον Μπόουλς, επικεφαλής της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για οικονομικές υποθέσεις. Η Βρετανία, από την άλλη, φοβάται ότι οι νέοι οργανισμοί θα συγκεντρώνουν υπερβολική εξουσία έναντι των εποπτικών μηχανισμών του κάθε κράτους-μέλους.
Το Ecofin δεν στοχεύει στη δημιουργία μίας «Υπεραρχής» που θα εποπτεύει κεντρικά τις οικονομικές αγορές, σύμφωνα με το Spiegel, αλλά στην κατασκευή μίας νέας χρηματοοικονομικής «αρχιτεκτονικής» λιγότερο επιρρεπούς, αφ' ενός, σε κρίσεις, και περισσότερη ικανής να εμπνέει εμπιστοσύνη για τις αγορές σε επιχειρήσεις και ιδιώτες αφ' ετέρου.
Για τις «καθημερινές» δραστηριότητες αρμόδιες παραμένουν οι εθνικές Αρχές, ενώ οι νέοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί θα μπορούν να λειτουργούν ως διαμεσολαβητές -ενώ σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, οι εξουσίες τους θα διευρύνονται σημαντικά.