Σε στενό κλοιό απεργών και διαδηλωτών βρίσκεται εκ νέου το εθνικό Κοινοβούλιο, όπου στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατατίθεται προς επεξεργασία το επίμαχο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο επιφέρει δραματικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και επιβάλλει εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα στη χώρα.
Πολιτικές διεργασίες για να περάσει αβρόχοις ποσί το ασφαλιστικό
Οι πολιτικές ζυμώσεις την ίδια ώρα είναι καταιγιστικές, καθώς στην κυβέρνηση προετοιμάζουν την αμυντική «γραμμή Μαζινό» απέναντι αφενός στις λαϊκές αντιδράσεις, και αφετέρου στον ορυμαγδό των εσωκομματικών τριβών και των πιθανών κοινοβουλευτικών διαρροών τη στιγμή της κρίσιμης ψηφοφορίας για την επισημοποίηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Είναι σαφές ότι η πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από τη μία η χώρα «νεκρώνει» από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, και από την άλλη οι πολιτικές ζυμώσεις για τον κατευνασμό των αντιφρονούντων στο ΠΑΣΟΚ «δίνουν και παίρνουν».
Η παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, στο «έκτακτο» Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ είναι η προφανέστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να οχυρωθεί εν όψει της κρίσιμης πολιτικής συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό.
Ο εσωκομματικός φόβος για νέα «ανταρσία» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως στη περίπτωση της ψήφισης του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με την τρόικα των δανειστών, δημιουργεί στο ΠΑΣΟΚ την ανάγκη «οχύρωσης» απέναντι στις διαρροές.
Αν και επισήμως το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένεται να θέσει δημοσίως ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους «πράσινους» βουλευτές, θεωρείται πολιτικά αυτονόητο ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να στηρίξουν αναφανδόν το νομοσχέδιο.
Εξάλλου, προσωπικά ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι, εάν υπάρξει έστω και μία διαρροή στην κρίσιμη ψηφοφορία, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, προκειμένου να έχει «καθαρή εντολή» για την υλοποίηση του μνημονίου.
Το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά πολλούς θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς οι βουλευτές είναι αντιμέτωποι με το αμείλικτο ιστορικό ερώτημα, στήριξη των κυβερνητικών σχεδίων ή στήριξη των λαϊκών για διατήρηση των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων;
Η πανεργατική απεργία έχει βασικό σχέδιο διεκδίκησης την ανάκληση των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ πιθανώς να έχουν βασικό σημείο τριβής τη θέση μερίδας των κυβερνητικών βουλευτών «για αλλαγές στις αλλαγές» του ασφαλιστικού.
Το μέτωπο της απεργίας
Η πλατεία Συντάγματος είναι το κομβικό σημείο αντίστασης των λαϊκών μαζών απέναντι στις καταδικαστικές αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.
Το κέντρο της Αθήνας, η ιστορική για τις λαϊκές διεκδικήσεις πλατεία Συντάγματος, ορθώνει ένα μαζικό και δυναμικό «ΟΧΙ» στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που καταστρατηγούν χρόνιες εργασιακές διεκδικήσεις και αλλάζουν δραματικά τα ασφαλιστικά κεκτημένα.
Οι λαϊκές μάζες, είτε αυτές προέρχονται από το συνδικαλιστικό δίπολο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είτε από το πανεργατικό λαϊκό μέτωπο του ΠΑΜΕ, ζητούν το ίδιο και το αυτό: να μην υποταχθούν στα κελεύσματα της τρόικας.
Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που από το πρωί είχε περικυκλώσει το Λιμεναρχείο Πειραιά, απέκλεισε τις πύλες εισόδου και, δημιουργώντας μια απροσπέλαστη ανθρώπινη αλυσίδα, εμπόδισε την είσοδο υπαλλήλων και πολιτών, μετακινήθηκε μαζικά προς το Σύνταγμα, όπου συνθηματολογεί εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του στη λαίλαπα των ασφαλιστικών και εργασιακών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτεί να μην πληρώσει ο λαός τα λάθη της πλουτοκρατίας.
Ταυτόχρονα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως με πανεργατικό συλλαλητήριο διεκδικούν και ζητούν την ακύρωση των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.