Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Η Εφορία υποχρεούται να καλέσει τον φορολογούμενο για εξηγήσεις πριν επιβάλει πρόστιμα

Είναι απόφαση του Συμβουλίου επικρατείας

Η Εφορία πριν επιβάλει τα πρόστιμα έχει υποχρέωση να καλέσει το φερόμενο παραβάτη να εκθέσει τις απόψεις του επί της παράβασης που του αποδίδεται, τονίζει το ΣτΕ σε απόφασή του.

Η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής προς την υποχρέωση αυτή, αναφέρει η δικαστική απόφαση, αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας, η οποία δεν αναπληρώνεται από τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος να ζητήσει διοικητική επίλυση της διαφοράς, μετά την επιβολή του προστίμου.

Ειδικότερα, το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 282/2010 απόφασή του αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Λάρισας, που είχε επικυρώσει δύο πρόστιμα, ύψους 16.331 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε αγρότη για παράβαση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) και ανέπεμψε την υπόθεση στο ίδιο Εφετείο για νέα κρίση.

Το ΣτΕ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος η Εφορία πριν επιβάλει τα πρόστιμα έχει υποχρέωση να καλέσει το φερόμενο παραβάτη να εκθέσει τις απόψεις του επί της παράβασης που του αποδίδεται. Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η συμμόρφωση της φορολογικής αρχής προς την υποχρέωση αυτή αποτελεί προϋπόθεση νομιμότητας της σχετικής διαδικασίας η οποία δεν αναπληρώνεται από τη δυνατότητα που έχει ο φορολογούμενος από τον ΚΒΣ να ζητήσει διοικητική επίλυση της διαφοράς, μετά την επιβολή του προστίμου.

Τη Δικαιοσύνη την απασχόλησε περίπτωση αγρότη της Καρδίτσας ο οποίος αφού ελέγχθηκε από το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα για έκδοση και λήψη εικονικών τιμολογίων. Ανάλογα πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε άλλους αγρότες οι οποίοι ελέγχθηκαν και αυτοί από το ΣΔΟΕ.