Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ευπρόσδεκτη καινοτομία

Υπάρχουν και καλές ειδήσεις. Σε πείσμα της απαισιοδοξίας που προκαλούν εσχάτως στην κοινή γνώμη οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, μόνο με ικανοποίηση μπορεί να γίνει δεκτό.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιβάλλει τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των διοικητικών αποφάσεων του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα- της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένης.

Καμία ενέργεια δεν θα υλοποιείται, καμία υπογραφή δεν θα ισχύει, καμία πληρωμή δεν θα εκτελείται, ουδεμία διοικητική πράξη θα έχει εφαρμογή, εάν δεν έχει αναρτηθεί προηγουμένως στο Διαδίκτυο.

Κάνοντας ένα ακόμη βήμα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλες οι προθεσμίες και οτιδήποτε απορρέει από αυτές δικονομικώς θα ισχύουν από την ανάρτηση και όχι από την υπογραφή μιας απόφασης.

Αυτή η ριζοσπαστική καινοτομία αλλάζει πολλά στον δημόσιο τομέα.

- Πρώτον, κατοχυρώνονται νομοθετικά η διαφάνεια και το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι αποφασίζουν οι δημόσιοι λειτουργοί σε όλες τις βαθμίδες.

- Δεύτερον, μειώνονται δραστικά τα περιθώρια για ατασθαλίες, συναλλαγές, διοικητικές μεθοδεύσεις και υστερόβουλες δραστηριότητες, πάσης φύσεως.

Συνεπώς διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Ενα παράδειγμα: εάν ίσχυε ήδη η υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο, όσα έρχονται στο φως αυτήν την περίοδο για υπερβάσεις προϋπολογισμών στα νοσοκομεία ή για κομπίνες στις προμήθειες υλικών και παράνομες προσλήψεις (σελ. 18) θα είχαν αποτραπεί.

Ακόμη και αν τα αποφάσιζε κάποιος πολιτικός ή διοικητικός παράγων, η απόφασή του θα ήταν άκυρη χωρίς δημοσίευση. Και εφόσον είχε δημοσιευθεί θα είχε περάσει από τον εξονυχιστικό έλεγχο των πολιτών. Πρακτικά αυτός ο νόμος θα έχει ευεργετικές συνέπειες στη λειτουργία του κράτους και στη σχέση του με τους πολίτες. Θα συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του κομματισμού.

Υπό δύο προϋποθέσεις όμως. - Πρώτον, η ανάρτηση να γίνεται με «φιλικό» τρόπο, ώστε οι αποφάσεις να είναι λειτουργικά προσβάσιμες στον απλό πολίτη και όχι μόνο στους ειδικούς.

- Και δεύτερον, διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει άμεση αντίδραση και τιμωρία στην περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης, από οποιονδήποτε.