Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Να «συνετίσει» την Άγκυρα και να την επαναφέρει στις δεσμεύσεις που έχει με τους συμμάχους της στη Δύση επιχειρεί η Ουάσινγκτον

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, καλεί την Τουρκία «να δείξει την αφοσίωσή της προς το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που αναρωτιούνται (για αυτές τις σχέσεις), γεγονός που είναι πρωτοφανές και δυσκολεύει τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις θέσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Γκόρντον, απευθύνοντας έτσι άμεση προειδοποίηση προς την κυβέρνηση Ερντογάν να αλλάξει γραμμή πλεύσης στη Μέση Ανατολή.

Ο αμερικανός υφυπουργός, μιλώντας........

.......... στο Associated Press, κατέκρινε συγκεκριμένα την καταψήφιση από πλευράς της Τουρκίας του ψηφίσματος κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης μετά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων κατά του στολίσκου των ακτιβιστών που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

Άμεση ήταν η αντόδραση του τούρκου πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Ναμίκ Ταν, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξη του για τις δηλώσεις του Γκόρντον, λέγοντας ότι η αφοσίωση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει ακλόνητη και δεν πρέπει να αμφισβητείται. «Είναι άδικο», είπε ο κ. Ταν και εξήγησε ότι η απόρριψη του ψηφίσματος κατά του Ιράν ήταν η μόνη αξιόπιστη απόφαση μετά τη συμφωνία που συνήψε η Τουρκία με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά.

Ο τούρκος πρεσβευτής τόνισε επίσης ότι αυτές οι «σκιές» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Ερντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου του G20 στο Τορόντο του Καναδά.