Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Βραζιλία: Τους 44 έφθασαν οι νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες

Στους 44 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σαρωτικές πλημμύρες που συνεχίζουν να πλήττουν τη βορειοανατολική Βραζιλία. Εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ επί ποδός βρίσκονται τα σωστικά συνεργεία. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων, πλημμυρίζοντας ολόκληρες πόλεις και αφήνοντας πάνω από 40.000 ανθρώπους άστεγους.

Στρατιώτες και διασώστες χρησιμοποίησαν ελικόπτερα και πλεούμενα για να φθάσουν σε πόλεις που αποκόπηκαν εξαιτίας των πλημμυρών και να διανείμουν χιλιάδες καλάθια με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διέθεσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η διανομή βοήθειας αποδείχθηκε δύσκολο έργο, εξαιτίας της καταστροφής μεγάλου μέρους του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στην πολιτεία Αλαγόας, αξιωματούχοι είπαν ότι αγνοούνται 600 άνθρωποι, προσθέτοντας πάντως ότι ο αριθμός βασίζεται σε ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες από πολλές κοινότητες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο αριθμός είναι μικρότερος.

Η πόλη Ρίου Λάργκου, μια από τις βαρύτερα πληγείσες στην πολιτεία, σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη, όταν ένα φράγμα έσπασε και το νερό κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνησή του κατένειμε περίπου 46 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, με στόχο την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, την αποστολή 20.000 καλαθιών με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στις δύο πολιτείες, καθώς και την αποστολή κουβερτών και στρωμάτων για τους χιλιάδες άστεγους.

Σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Βραζιλίας αναφέρθηκε βροχόπτωση 40 εκατοστών μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν, εγείροντας φόβους για ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.