Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Τεστ αντοχής η ψήφιση του Ασφαλιστικού

Δοκιμασία για την κυβέρνηση αποτελεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό με τις επώδυνες αλλαγές. Το επίμαχο νομοσχέδιο θα εισαχθεί πιθανότατα την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προς συζήτηση και τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς τις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς η κυβέρνηση δίνει χρόνο στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το νομοσχέδιο φέρνει μικρότερες συντάξεις και περισσότερα χρόνια δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα, προβλέπει δε σύνταξη στα 65 για όλους, ακόμη και για τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Στο60ό έτος θα συνταξιοδοτούνται μόνο όσοι συμπληρώνουν 40 χρόνια εργασίας ή εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στα 40 χρόνια υπηρεσίας θα συνυπολογίζονται έως και 7 έτη πλασματικής ασφάλισης.

Επιπλέον, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα παραμένουν σε θέση μάχης, με τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να διοργανώνουν την Τρίτη γενική απεργία και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των προωθούμενων ρυθμίσεων.

«Όμηροι για 50 χρόνια μισθωτοί και συνταξιούχοι», γράφει η εφημερίδα «Veto της Κυριακής», σύμφωνα με την οποία δημιουργείται άτυπο οικονομικό επιτελείο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Αθήνα.

«Με εντολή του προέδρου της Κομισιόν οι απολύσεις στο Δημόσιο», γράφει η Real News που αναφέρει ότι το ΔΝΤ προτείνει στην κυβέρνηση να βάλει ιδιώτες για να εισπράττουν τους φόρους.

«Τζάμπα κάνουμε τις θυσίες» λέει το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».