Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Υψηλή Ευκρίνεια και 3 D

Μπορεί οι περισσότεροι να ασχολούνται με τη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα,όμως η τεχνολογία και οι εξελίξεις στον τομέα της τηλεόρασης έχουν ήδη πραγματοποιήσει όχι ένα αλλά πολύ περισσότερα βήματα μπροστά.Η νέα πρόκληση ακούει στο όνομα «υψηλή ευκρίνεια» ή ΗD (Ηigh Definition) τεχνολογία που είναι διαθέσιμη μόνο στο πεδίο των κινηματογραφικών παραγωγών και μπορεί κάποιος να απολαύσει τα πλεονεκτήματά της στην Ελλάδα μόνο από την παρακολούθηση DVD ή ταινιών σε ποιότητα ΗD που κατεβάζει κάποιος από το Διαδίκτυο.

Σύντομα όμως η τεχνολογία θα κάνει την εμφάνισή της και στην ελληνική τηλεόραση.Πιο συγκεκριμένα,η ΝΟVΑ ανακοίνωσε ότι από τις 25 Αυγούστου θα ξεκινήσει την προβολή τηλεοπτικού προγράμματος σε ποιότητα ΗD. Η πρώτη μετάδοση θα είναι ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στην Εθνική Ελλάδας και την εθνική ομάδα των ΗΠΑ που θα γίνει στην Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επικείμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ.Οσοι έχουν την ευκαιρία να δουν τηλεοπτικό πρόγραμμα σε ποιότητα ΗD γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πραγματικά καταπληκτική εμπειρία.Η κρυστάλλινη εικόνα,οι απίστευτες λεπτομέρειές της αλλά και συνολικά η εμπειρία θέασης κυριολεκτικά καθηλώνουν τον θεατή.Η ΝΟVΑ ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει στο ήδη υπάρχον μπουκέτο της τρία νέα κανάλια που θα μεταδίδουν εικόνα σε ποιότητα ΗD. Το ένα κανάλι θα μεταδίδει τους αγώνες που μεταδίδει την ίδια ώρα κάποιο από τα 7 «συμβατικά» αθλητικά κανάλια της NOVΑ.Για παράδειγμα,όταν κάποιο κανάλι μεταδίδει έναν αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος ο αγώνας θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και σε ποιότητα ΗD στο νέο κανάλι.

Το δεύτερο κανάλι θα είναι η ΗD μορφή του Εurosport και το τρίτο κανάλι θα μεταδίδει ταινίες και πιο συγκεκριμένα τις πιο καινούργιες κινηματογραφικές παραγωγές που θα έχει στη διάθεσή του το κανάλι.Βέβαια να σημειώσουμε ότι με εξαίρεση κάποιους αθλητικούς αγώνες τα ελληνικά κανάλια είναι ακόμη μακριά από την παραγωγή προγράμματος (εκπομπές,σίριαλ κ.λπ.) σε ποιότητα ΗD και έτσι μάλλον θα περιμένουμε αρκετά ώστε να δούμε την πλήρη ενσωμάτωσή της στην τοπική τηλεοπτική αγορά.

Στο εξωτερικό πάντως όλες οι τηλεοπτικές παραγωγές γυρίζονται σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας.Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή της και στη χώρα μας η απόλυτη τηλεοπτική εμπειρία που δεν είναι άλλη από αυτή των τριών διαστάσεων.Δύο εταιρείες (Samsung και Ρanasonic) έχουν φέρει στην ελληνική αγορά τηλεοράσεις που έχουν τη δυνατότητα προβολής προγράμματος σε μορφή 3D,με τη χρήση φυσικά των ειδικών γυαλιών.Η εμπειρία είναι με μια λέξη ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ.Οσοι έσπευσαν να δουν το Avatar έχουν μια εικόνα της αίσθησης και της ψυχαγωγίας που θα προσφέρει η τηλεόραση 3D. Παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες σε 3D νομίζεις ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα στο γήπεδο.Βλέπεις π.χ.βόλεϊ και τη στιγμή που κάποιος καρφώνει αμέσως σκύβεις γιατί νομίζεις ότι η μπάλα έρχεται με ταχύτητα πάνω σου! Στις ταινίες η εμπειρία είναι φοβερή αφού μπορείς να δεις μπροστά σου κυριολεκτικά ως και τους πόρους του δέρματος των ηθοποιών.Οσον αφορά τα ντοκυμαντέρ η εμπειρία είναι απλά μαγική αφού νομίζεις ότι βρίσκεσαι μέσα στους τόπους που προβάλλονται και στέκεσαι για παράδειγμα,δίπλα σε καρχαρίες ή νιώθεις να περνούν ξυστά από το κεφάλι σου κομήτες! Να τονίσουμε ότι τα πρώτα μοντέλα γυαλιών που συνοδεύουν τις τηλεοράσεις 3D είναι λίγο βαριά και όχι τόσο άνετα,οπότε η θέαση 3D προγράμματος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή ενός αγώνα ή μιας ταινίας αφού η πολύωρη συνεχής παρακολούθηση με αυτά τα γυαλιά είναι πιθανό να γίνει κουραστική και ενοχλητική.

Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο τηλεοπτικό περιεχόμενο (εκτός από κάποιες παραγωγές σε DVD) για να σπεύσει κάποιος να αποκτήσει μια τέτοια τηλεόραση.Πάντως στο εξωτερικό ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες παραγωγές σε μορφή 3D με πρώτες βέβαια τις αθλητικές μεταδόσεις και πιο συγκεκριμένα το μουντιάλ.Στη Μ.Βρετανία έχει ξεκινήσει η μετάδοση αγώνων ποδοσφαίρου σε ποιότητα 3D και ορισμένες παμπ προσφέρουν στους πελάτες τους τώρα στο μουντιάλ τέτοια εμπειρία.

Πάντως η αγορά της βιομηχανίας της τεχνολογίας έχει αρχίσει να έλκεται από την προοπτική της τεχνολογίας 3D στο σπίτι.H Sony ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ψηφιακές κάμερες νέας γενιάς των 23Μpixel που θα ενσωματώνουν δυνατότητες εγγραφής και σε ποιότητα 3D. Οι μηχανές αυτές αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά μέσα στο καλοκαίρι και οι κάτοχοί τους θα μπορούν όπου επιθυμούν να πατάνε το κουμπί 3D και να καταγράφουν ό,τι θέλουν σε αυτή τη μορφή. Στη συνέχεια θα μπορούν να βλέπουν τις εικόνες που κατέγραψαν σε μια τηλεόραση 3D στη μορφή και την εμπειρία των τηλεοπτικών προγραμμάτων 3D. Εννοείται ότι θα ακολουθήσει σύντομα και η βιομηχανία των videogames δημιουργώντας 3D παιχνίδια και εφαρμογές.