Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Γονάτισε και η Ουγγαρία

Δραματικές -οικονομικές- ώρες ζει και πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βλέπει την κρίση των κρατικών ομολόγων να εξαπλώνεται στις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, το ευρώ να διολισθαίνει έναντι του δολαρίου και την προσδοκώμενη ανάπτυξη να μην έρχεται, παρά τις όποιες προσπάθειες.

Ταυτόχρονα, τα χρηματιστήρια, και μάλιστα χωρίς εξαιρέσεις, «βυθίζονται» σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, «κοκκινίζοντας τα ταμπλό» σχεδόν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Από το πρωί της Παρασκευής, η Ουγγαρία «μπήκε στο μάτι του κυκλώνα» και αμέσως όλοι προεξόφλησαν ότι η επόμενη χώρα που θα βρεθεί σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας μπορεί να μην είναι η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αλλά η Ουγγαρία. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα μπορεί να είναι κοντά στη χρεοκοπία. «Δεν είναι υπερβολή» να μιλάμε για χρεοκοπία, δήλωσε ο Peter Szijjarto, εκπρόσωπος Τύπου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της χώρας, Victor Orban, μεταδίδει το Bloomberg. Ο Ούγγρος αξιωματούχος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως «διαστρέβλωσε» τα νούμερα και είπε ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας. «Είναι σαφές πως η οικονομία είναι σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», τόνισε ο Szijjarto, ενώ συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή και μια επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων».

Η κατάσταση της Ουγγαρίας καταδεικνύει, όμως, ότι η ΕΕ με υπεύθυνη κυρίως την αποπροσανατολισμένη -οικονομικά και πολιτικά- Γερμανία προχωρά σε ένα ακόμη ολέθριο λάθος, εκείνο της δραματικής περιστολής των δαπανών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γηραιάς ηπείρου. Το «λάθος» αυτό εκτιμάται ότι θα το πληρώσει πανάκριβα ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η Ουγγαρία. Μπαράζ αρνητικών στοιχείων, που επιτείνουν την ανησυχία, ήλθαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ συστάσεις για το ασφαλιστικό της σύστημα δέχθηκε ξαφνικά και η Αλβανία. Οι δύο πρώτες βαλκανικές χώρες φαίνεται να χάνουν -οριστικά για φέτος- το στοίχημα της ανάπτυξης, καταγράφοντας βαθιά ύφεση, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία. Η χρηματοδότησή τους δυσχεραίνεται, η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει ακόμη και τα σημερινά επίπεδα ρεκόρ με –οπωσδήποτε- απρόβλεπτες κοινωνικές εξελίξεις.

Ολοταχώς προς το 1,20 το ευρώ

Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, με αποτέλεσμα το ευρώ να καταγράφει νέο χαμηλό τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου, καθώς το «φάντασμα» της κρίσης χρέους συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ενώ οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση των ισπανικών τραπεζών αυξάνονται.

Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 15% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, καταγράφοντας αλλεπάλληλα χαμηλά τεσσάρων ετών τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για την Ευρωζώνη μοιάζουν ατελείωτες. Οι επενδυτές πλέον ανησυχούν ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα, στην οποία θα εξαπλωθεί η κρίση χρέους.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,2031 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 1,06%, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί ακόμη και στα 1,2017 δολάρια.

Πτωτικές είναι οι τάσεις του ευρώ και έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, καθώς διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά ημέρας, τόσο έναντι της στερλίνας στις 0,8280 στερλίνες, όσο και έναντι του ιαπωνικού γεν στα 110,860 γεν, με πτώση 1,53%.

Επίσης, το ευρώ κατέγραψε ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στα 1,3975 φράγκα, πυροδοτώντας εικασίες για νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στην αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο, η τράπεζα αρνείται να σχολιάσει το θέμα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Dow Jones Newswires.

Για κατοχύρωση κερδών υπό το φόβο των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ κάνουν λόγο οι αναλυτές, ενώ η BNP Paribas τοποθετεί το ευρώ μεταξύ 1,2145-1,2350 δολάρια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουγγαρία για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg, θα επισκεφθεί την Ουγγαρία, όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Iryna Ivaschenko, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI.

Ο Rosenberg θα μείνει στην Ουγγαρία λίγες ημέρες, για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το MTI, επικαλούμενο την Ivaschenko.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΝΤ εν τω μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με συντριπτική διαφορά τον Απρίλιο, κατά του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας, το οποίο έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο σκοπός της ανεπίσημης επίσκεψης του ΔΝΤ είναι να υπογράψει μνημόνια με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την προγραμματισμένη αναθεώρηση της standby συμφωνίας της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ, πρόσθεσε η Ivaschenko.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φτάσει αργότερα μέσα στον Ιούνιο στην Ουγγαρία για την επόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας.

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας

Ελεύθερη πτώση σε ποσοστό 5,70% σημειώνει το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την κρίση να απειλεί τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης, BUX, διαμορφώνεται στις 20.860 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,7%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη «Ελλάδα».

Αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, στην περίπτωση που το φιόριντ αποδυναμωθεί περαιτέρω, πάνω από τα 310 φιόριντ ανά ευρώ. Σήμερα, το φιόριντ καταγράφει χαμηλό 12 μηνών έναντι του ευρώ στα 287 φιόριντ ανά ευρώ.

Επίσης, η UniCredit αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την ισοτιμία του ουγγρικού νομίσματος με το ευρώ, ενώ εκτιμά ότι περαιτέρω αποδυνάμωση του φιόριντ μπορεί να οδηγήσει σε παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας για τη στήριξη του νομίσματος.