Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Χιλιάδες επαγγελματίες κάθε κατηγορίας στρέφονται εναντίον της BP αξιώνοντας διαφυγόντα κέρδη λόγω της τεράστιας περιβαλλοντικής καταστροφής

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι μηνύσεις που υποβάλλονται καθημερινά κατά της BP για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς έχουν φτάσει τις 67.000 και εξαπλώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι... η κηλίδα.

Ηδη το ανεξάρτητο ταμείο των 20 δισ. δολαρίων που σύστησε η εταιρεία -ύστερα από πιέσεις του Λευκού Οίκου- ώστε να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες που επλήγησαν, μοιάζει απελπιστικά φτωχό, αφού μερίδιο αναζητούν πλέον σχεδόν όλοι, από τους ψαράδες, τους ιδιοκτήτες μαγαζιών σουβενίρ έως και τα κορίτσια του... στριπ κλαμπ «Μιμόζα».

Ψαράδες και στρίπερ «γδύνουν» την ΒΡ

Το εν λόγω διασκεδαστήριο βρίσκεται στο λιμάνι της Νέας Ορλεάνης, στη βιετναμέζικη συνοικία της πόλης, και οι ιδιοκτήτες του υπέβαλαν μήνυση για διαφυγόντα κέρδη, καθώς ισχυρίζονται πως οι πελάτες τους -στην πλειονότητά τους, ψαράδες- δεν πατάνε πλέον στο μαγαζί, αφού δεν έχουν λεφτά για... χορούς.

Στα κορίτσια της «Μιμόζας» προστίθεται και η κυρία Εμα Τζιγκιζόλα, που έχει μαγαζί με σουβενίρ στην παραλία της πόλης Γκραντ Αϊλ στη Λουιζιάνα. Κατέθεσε μήνυση κατά της BP, επειδή «τον τελευταίο μήνα δεν έχει βγάλει ούτε ένα σεντ».

Ο Γκάρι Χούεϊ, ιδιοκτήτης εστιατορίου θαλασσινών, είναι ένας ακόμα μηνυτής -λογικά, θα σκεφτεί κανείς, αφού σερβίρει θαλασσινά- ωστόσο το μαγαζί του βρίσκεται στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο, όσο κι αν έχει απλωθεί η κηλίδα, δεν έχει μολυνθεί ακόμα... Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως τα θαλασσινά του είναι από την περιοχή του Κόλπου και πως σε λίγο καιρό δεν θα έχει πλέον διαθέσιμες πρώτες ύλες για τα πιάτα του.

Κηπουρός από την Αλαμπάμα διεκδίκησε και πήρε μια μικρή αποζημίωση επειδή οι ψαράδες πελάτες του, τώρα που δεν δουλεύουν, φροντίζουν οι ίδιοι τους κήπους τους, με αποτέλεσμα να χάσει λεφτά.

Εταιρεία καθαρισμού σεντονιών και πετσετών ξενοδοχείων φιγουράρει επίσης στις ατελείωτες λίστες των μηνυτών, καθώς όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες της έχουν χάσει τουλάχιστον 50.000 δολάρια από τότε που βυθίστηκε η εξέδρα της Deepwater Horizon, ενώ 25.000 δολάρια είναι οι απώλειες μέχρι στιγμής για εταιρεία ενοικίασης μηχανών αυτόματης πώλησης, πάλι εξαιτίας της πεσμένης τουριστικής κίνησης.

Δυσκολίες
Επειδή ακριβώς οι μηνυτές είναι πολλοί, θα είναι πιο δύσκολο να αξιολογηθούν όλες οι περιπτώσεις ξεχωριστά, ισχυρίζεται ο δικηγόρος Κένεθ Φέινμπεργκ, ο οποίος ανέλαβε τη διαχείριση του ταμείου για τις αποζημιώσεις και ο οποίος είχε εποπτεύσει τις αποζημιώσεις για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υποσχέθηκε πάντως σε κατηγορηματικό τόνο πως θα εξεταστούν όλες οι υποθέσεις, φροντίζοντας να είναι πιο ευγενικός από τον πρόεδρο της BP, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, ο οποίος είχε δηλώσει πως στην εταιρεία «νοιάζονται για τους μικρούς ανθρώπους (small people) που έπληξε η πετρελαιοκηλίδα».

Στη συνέχεια, βέβαια, ανακάλεσε λέγοντας πως δεν ήθελε να ακουστεί αλαζονικός, έδωσε όμως ένα ακόμα στίγμα για το κατά πόσο νοιάζεται πραγματικά η εταιρεία για όλους όσοι καταστράφηκαν από την κηλίδα.

Σκόπιμα
Καθυστερεί η εταιρεία τις επείγουσες αποζημιώσεις

Οι μηνύσεις είναι τόσες που η BP έχει δημιουργήσει 33 κέντρα υποδοχής σε όλη την περιοχή του Κόλπου, ωστόσο, έχει καταβάλει μόλις 71 εκατομ?μύρια δολάρια από τα 600 εκατομμύρια που ενέκρινε ως «επείγουσες περιπτώσεις», κυρίως επειδή καθυστερεί η αξιολόγηση και συχνά οι υπεύθυνοι ζητούν συγκε?κριμένα έγγραφα που να αποδεικνύουν την απώλεια του εισοδήματος.

Οπως ισχυρίζεται η εταιρεία, είναι πιο ελαστικοί σε ό,τι αφορά τους ψαράδες - αποτελούν, άλλωστε και τη μεγαλύτερη από τις 35 διαφορετικές κατηγορίες των μηνυτών. Οι ψαράδες, από την πλευρά τους, παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, καθώς ισχυρίζονται πως η εταιρεία σκοπίμως υποβαθμίζει τα διαφυγόντα κέρδη τους. Υποστηρίζουν πως τέτοια περίοδο τα κέρδη τους αγγίζουν τα 20.000 δολάρια τον μήνα, έχουν πάρει όμως μόλις 2.000 δολάρια έκαστος.

ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η πετρελαιοκηλίδα απειλεί τις περιουσίες τους στη Φλόριντα

Μεταξύ όσων καταθέτουν αγωγές κατά της BP περιλαμβάνονται και 5 Eλληνες από την Τάμπα της Φλόριντα. Μετά τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού η τουριστική κίνηση στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά. Ενας ψαράς, ένας ιδιοκτήτης πιτσαρίας, ένα ζευγάρι αντιπρόσωποι ακινήτων και ένας ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί, αφού οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στο κεντρικότερο σημείο της Τάμπα, δίπλα στην παραλία. «Δεν πλησιάζει ο κόσμος τις παραλίες. Υπάρχουν πολλές ακυρώσεις από τουρίστες που την τελευταία στιγμή άλλαξαν σχέδια φοβούμενοι τη μόλυνση της θάλασσας», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος που κατέθεσε την αγωγή στην ΒΡ, Σπύρος Βέρρας. «Οι μηνυτές ζητούν τουλάχιστον 5 εκατ. δολάρια.

Το ποσό μπορεί να αυξηθεί, καθώς το νομικό σύστημα δεν έχει προνοήσει για τέτοιου είδους καταστροφές», εξηγεί ο κ. Βέρρας. Ο Αθανάσιος Γκιώνης μαζί με τη σύζυγό του Ευδοκία εκμεταλλεύονται ακίνητα στην περιοχή. «Ενα από αυτά βρίσκεται πάνω στη θάλασσα, με εξέδρα. Δεν μπορούν να το πουλήσουν ούτε να το νοικιάσουν», επισημαίνει ο κ. Βέρρας. «Επίσης, έχουν και ένα συγκρότημα στην πλαζ με καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία είναι πλέον άδεια. Κανείς δεν πλησιάζει πια εκεί». Οπως επισημαίνει ο κ. Βέρρας οι ιδιοκτήτες των τοπικών εστιατορίων αναγκάζονται να αναγράφουν πλέον στους καταλόγους ότι τα ψάρια δεν τα προμηθεύονται από την περιοχή ώστε να μη χάσουν τους πελάτες τους. «Είμαστε σε επιφυλακή.

Υπάρχει φόβος για μόλυνση αν αλλάξει ο άνεμος», δηλώνει ο Ελληνας γενικός πρόξενος στην Τάμπα, Αντώνης Σγουρόπουλος. Οι αρχές έχουν επιστρατευτεί προληπτικά ώστε να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μόλυνσης των ακτών, καθώς στο 34% των υδάτων του Κόλπου υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες. Λίγο πιο δυτικά, βρίσκεται το Τάρπον Σπρινγκς, μια παραθαλάσσια πόλη που αποτελεί βασική πηγή αλιείας θαλάσσιου σπόγγου. Εδώ έχει συστηθεί μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες στις ΗΠΑ που θυμίζει... Μύκονο.

Οι περισσότεροι είναι ψαράδες και σφουγγαράδες. «Εχουμε μεγάλη ανησυχία γιατί η μόλυνση βρίσκεται 100 μίλια μακριά μας. Εκεί πάνε και ψαρεύουν με τα καΐκια οι Ελληνες γαρίδες και σφουγγάρια», σημειώνει ο Κρις Αλαχούζος, επίτροπος του Δήμου του Τάρπον Σπρινγκς. «Κάνουμε ετοιμασίες τις οποίες έχει αναλάβει εργολάβος ώστε αν έρθει κοντά το πετρέλαιο να σώσουμε τις ακτές». ΜΑΤΙΝΑ ΔΕΜΕΛΗ

Μετά το πρώτο «θύμα»
Φοβούνται κύμα αυτοκτονιών

Στη λίστα με τις ανυπολόγιστες οικονομικές και οικολογικές καταστροφές που προκαλεί η πετρελαιοκηλίδα σε 5 Πολιτείες γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού προστίθεται και ο πρώτος αυτόχειρας. Πρόκειται για τον Αλεν Κρούσε, καπετάνιο ψαράδικου. Βλέποντας την κηλίδα να τον καθηλώνει στην ξηρά, ο Κρούσε δέχτηκε να διαθέσει έναντι αμοιβής τα δύο σκάφη του στην BP για τον καθαρισμό της περιοχής.

Οσο όμως περνούσε ο καιρός τόσο πιο πολύ απελπιζόταν με την εταιρεία, όχι μόνο γιατί η γραφειοκρατική της ακαμψία οδηγούσε στο να λαμβάνονται καθυστερημένα και πολλές φορές λανθασμένες αποφάσεις, αλλά και γιατί δεν ήταν καθόλου σίγουρος πότε θα έπαιρνε την αμοιβή των 70.000 δολαρίων που είχαν συμφωνήσει.

Στους συναδέλφους του προσπαθούσε να δείχνει ψύχραιμος και τους συμβούλευε να δουλεύουν χωρίς γκρίνιες για τον πετρελαϊκό κολοσσό που τους κατέστρεψε -αφού προς το παρόν είναι η μόνη πηγή εισοδήματος που μπορούν να έχουν. Ο ίδιος όμως δεν κατάφερε να μείνει ψύχραιμος και την περασμένη Τετάρτη αυτοπυροβολήθηκε στο κατάστρωμα του πλοίου του. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του και τέσσερα παιδιά.

Απανωτά χτυπήματα
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο Κρούσε ίσως να μην είναι ο μοναδικός αυτόχειρας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής, που τα 6 τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους 4 από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων χρόνων -οι Κατρίνα, Βίλμα, Ρίτα και Ιβάν- πρέπει τώρα να παλέψουν και με τα συναισθήματα της ανημποριάς και της απελπισίας που τους δημιουργεί η κηλίδα.

Κατάθλιψη, άγχος, αύξηση του αλκοολισμού, της ενδοοικογενειακής βίας και των αυτοκτονιών είναι μόνο μερικές από τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή τους η κηλίδα.

Ολα αυτά έχουν ήδη καταγραφεί στην Αλάσκα, μετά τη βύθιση του Exxon Valdez το 1989 και την τεράστια κηλίδα που προκάλεσε.

Στην Κόρντοβα, την πόλη που χτυπήθηκε περισσότερο, η διάβρωση του κοινωνικού ιστού είχε ως συνέπεια την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, του αλκοολισμού, των διαζυγίων, των αυτοκτονιών, της κατάθλιψης και του άγχους. Για παράδειγμα, έξι χρόνια μετά την καταστροφή, το ποσοστό όσων έπασχαν από σοβαρή κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 40% και όσων πάθαιναν κρίσεις άγχους κατά 37%, ενώ ένα 20% παρουσίασε σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Τα ποσοστά αλκοολισμού αυξήθηκαν κατά 40%, ενώ τα διαζύγια κατά 60%.

Πολλές ήταν και οι αυτοκτονίες, με πρώτη αυτήν του πρώην δημάρχου της Κόρντοβα, Μπομπ Βαν Μπρόκλιν, το 1993. Στο σημείωμα που άφησε, κατηγορούσε την Exxon για την οικονομική και κοινωνική του χρεοκοπία. Την ίδια χρονιά εγκαινιάστηκε στην πόλη το Καταφύγιο για τις Κακοποιημένες Γυναίκες, θύματα κι αυτές της κηλίδας.

Βασισμένοι σε αυτά τα στοιχεία, οι ειδικοί προσπαθούν τώρα να αντεπεξέλθουν στην ψυχολογική κρίση που αντιμετωπίζουν στην περιοχή του Κόλπου. Στη μάχη πέφτουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ακόμα και ιερείς.

Στη Ν. Λουιζιάνα, από τις πρώτες περιοχές που αισθάνθηκαν τις επιπτώσεις από την κηλίδα, 1.500 άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης που παρέχει η Καθολική Εκκλησία. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις αλκοολισμού, ενδοοικογενειακής βίας, θυμού και άγχους», λέει ο Χάουαρντ Οσόφσκι, του Κέντρου Ψυχολογικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης.

Προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια, οι αξιωματούχοι της Λουιζιάνα αποφάσισαν να ανοίξουν το κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης που είχαν δημιουργήσει για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα και είχε κλείσει τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για τη χρηματοδότησή του ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα 300 εκατ. δολάρια που έχουν ζητήσει -κι ακόμα περιμένουν- από την BP, προκειμένου να μπορέσουν να παρέχουν κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη στα θύματα.