Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Η κρίση ανέστησε το κάμπινγκ

Επί δεκαετίες η λέξη «κάμπινγκ» ήταν συνώνυμη με φοιτητές που αναζητούσαν φθηνές διακοπές ή εκκεντρικούς φυσιολάτρες που αντετίθεντο στην κυρίαρχη ιδεολογία του μέσου Ελληνα, ο οποίος έχει αναγάγει σε όνειρο ζωής (και μέσο καταξίωσης) την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ωστόσο την τελευταία δεκαετία τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Αφενός οι αποπνικτικοί ρυθμοί της πόλης και αφετέρου η αναβάθμιση των υποδομών των οργανωμένων χώρων για κατασκήνωση έστρεψαν τον κόσμο στη φύση για εναλλακτικές διακοπές αληθινής χαλάρωσης. «Δεν είναι οικονομία,είναι φιλοσοφία!» διακηρύττουν λοιπόν οι φανατικοί κατασκηνωτές, ωστόσο είναι γεγονός ότι εν μέσω κρίσης κανέναν δεν έβλαψε λίγη επιπλέον οικονομία! Τη στιγμή μάλιστα που τα εισοδήματα μειώνονται, οι ιδιοκτήτες των κάμπινγκ τρίβουν τα χέρια τους καθώς το εφετινό καλοκαίρι αναμένουν αύξηση στην προσέλευση της τάξεως του 10%.

Ωστόσο το αντίπαλο δέος του οργανωμένου κάμπινγκ είναι η ελεύθερη κατασκήνωση, ιδιαίτερα εφέτος που η οικονομική κρίση έχει καταστήσει ακόμη και τις τιμές του οργανωμένου τσουχτερές για πολλές οικογένειες. Ετσι αρκετοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν τον φθηνότερο «δρόμο της παρανομίας», συχνά και ως μορφή αντίδρασης απέναντι στην κερδοσκοπία που καταλογίζουν σε ορισμένους ιδιοκτήτες τέτοιων επιχειρήσεων. «Οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα της τοποθεσίας και αυξάνουν τις χρεώσεις σε τέτοιον βαθμόώστε η τιμή του κάμπινγκ την υψηλή περίοδο να ισοδυναμεί με εκείνη ενοικιαζόμενου δωματίου τη χαμηλή περίοδο.Είναι παράλογο» σχολιάζουν κατασκηνωτές που, ενώ επιθυμούν τις ανέσεις ενός οργανωμένου κάμπινγκ, απομακρύνονται από αυτά εξαιτίας των αυξημένων τιμών. Τονίζουν δε ότι καταλήγουν στο ελεύθερο κάμπινγκ ως την πιο συμφέρουσα εναλλακτική λύση διότι, εκτός των άλλων, προσφέρει μοναδική αίσθηση ελευθερίας και ουσιαστικής επαφής με τη φύση. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι οι τιμές των διαφορετικών κάμπινγκ παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις (που αγγίζουν ακόμη και το 30%), γεγονός που φανερώνει ότι η «γκρίνια» των κατασκηνωτών δεν είναι άνευ αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όσοι επιλέγουν τον δρόμο του ελεύθερου κάμπινγκ οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο καθώς, σύμφωνα με τον Ν. 392/1976, τιμωρείται με φυλάκιση ως τριών μηνών και εκδικάζεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Οι δε αντιδράσεις των κατά τόπους αστυνομικών αρχών ποικίλλουν από μια απλή σύσταση ως και... παραπομπές σε αυτόφωρη δίκη, ενώ τα δικαστήρια συνήθως αθωώνουν τους κατηγορούμενους κατασκηνωτές ή επιβάλλουν χρηματική ποινή ύψους 150 ευρώ.