Τη συμφωνία των ισχυρών του πλανήτη για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζητά ο Γ.Παπανδρέου, με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του G-20, που συνεδριάζει στο Τορόντο, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες για μία βιώσιμη παγκόσμια οικονομία.
Ο πρωθυπουργός επισυνάπτει και σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του στις 21 και 22 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός 350 ηγέτες προχώρησαν σε ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20.
"Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στις συγκεκριμένες προτάσεις μας για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας", αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά και για την αναγκαιότητα της "καταπολέμησης των φορολογικών παραδείσων" και τη διασφάλιση της διαφανούς και εύρυθμης λειτουργίας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
"Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη", καταλήγει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός.