Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Σπάει τη σιωπή του ο Καραμανλής Με δημόσια παρέμβαση θέλει να περάσει στην αντεπίθεση

Η αντίστροφη μέτρηση για μια δημόσια παρέμβαση του Κ. Καραμανλή έχει αρχίσει. Υπό το βάρος των έντονων πιέσεων από το εσωκομματικό πεδίο και το «τελεσίγραφο» του Αντώνη Σαμαρά ότι «δεν απολογείται για το χθες», ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για τα πεπραγμένα της πενταετίας του και παράλληλα να περάσει στην αντεπίθεση, δηλώνοντας «παρών» στην πολιτική σκηνή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής έχει καταλήξει ότι η επανεμφάνισή του δεν πρέπει να γίνει από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ. (25-27 Ιουνίου), καθώς μια τέτοια κίνηση θα επισκίαζε τη διαδικασία, θα προκαλούσε τριβές ακόμη και μεταξύ των γαλάζιων συνέδρων και θα τον έφερνε σε αντιπαράθεση με τη νέα κομματική ηγεσία. Επίσης, φέρεται να έχει αποδεχθεί τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του, οι οποίοι εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε παρέμβασή του δεν πρέπει να γίνει μετά το Συνέδριο, καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εις βάρος του στο κομματικό ακροατήριο, το οποίο θα είναι δύσκολο να ανατραπεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ζητούμενο είναι πλέον το μέσο της παρέμβασης Καραμανλή. Οι ίδιες πηγές προκρίνουν μια τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το βήμα μιας εκδήλωσης, που θα συνδέεται και με το κόμμα, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής».

Είναι αναγκασμένος. Επιτελικά κομματικά στελέχη συνδέουν ευθέως τις κινήσεις Καραμανλή και με τα μηνύματα ρήξης που εκπέμπουν η Ρηγίλλης και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος. Καθοριστικής σημασίας εκτιμούν ότι υπήρξε η «αποκήρυξη» του Θοδ. Ρουσόπουλου από τον πρόεδρο της Ν.Δ., η οποία ερμηνεύθηκε ως το πιο μεγάλο «χτύπημα» στον πρώην πρωθυπουργό από τη νέα ηγεσία, καθώς ο πρώην υπουργός Επικρατείας ήταν πρόσωπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την περίοδο της κυριαρχίας Καραμανλή. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την έμμεση προτροπή του κ. Σαμαρά προς τον προκάτοχό του, να αναλάβει εκείνος το βάρος της «απολογίας» για όσα διαδραματίστηκαν την περίοδο 2004- 2009, τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι αναγκάζουν, ουσιαστικά, τον πρώην πρωθυπουργό να σπάσει την παρατεταμένη σιωπή του.

Κομματικοί παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά αναμένουν μια «ενωτική» παρέμβαση από τον κ. Καραμανλή, αλλά τονίζουν ότι ο σχεδιασμός της νέας ηγεσίας να απεγκλωβιστεί από τα λεγόμενα «βαρίδια» και τις «αμαρτίες» της πρόσφατης γαλάζιας διακυβέρνησης, είναι πλέον ανεξάρτητος από τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Οι κινήσεις Καραμανλή συνδέονται και με τα μηνύματα ρήξης που εκπέμπουν η Ρηγίλλης και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς με το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος.