Το κρίσιμο τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, τον βρήκε στην Κοπεγχάγη λίγο πριν αναχωρήσει από το Μπέλα Σέντερ και τη διεθνή διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές για ένα εστιατόριο της δανέζικης πρωτεύουσας. Δεν είπαν πολλά.
O ένας πρότεινε και ο άλλος αποδέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Από εκείνη τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο σκιώδης υπουργός του νέου αρχηγού για το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη δική του πολιτική διαδρομή. Που προϋποθέτει και μια ρήξη με το οικογενειακό παρελθόν του...
Κομματικά στελέχη κάνουν λόγο για μία αναμενόμενη κίνηση που βολεύει και τον αρχηγό και τον βουλευτή. Ο Αντώνης Σαμαράς εκπέμπει ηχηρό μήνυμα ενότητας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ένα σημαντικό βήμα για να διαγράψει τη δική του αυτόνομη πορεία στο κόμμα. Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για το μέλλον (του). Η πολιτική διαφοροποίηση από την Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα κανέναν από τους δύο. Πριν από τις εκλογές. Πολιτικοί φίλοι του βουλευτή αναφέρουν ότι οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν από τις εσωκομματικές εκλογές. Όταν ήταν ξεκάθαρο το προβάδισμα Σαμαρά για την κομματική ηγεσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζύγισε τα πάντα. Και κατέληξε ότι θα ήταν διπλά χαμένος εάν συμμετάσχει σε έναν «ανταρτοπόλεμο» απέναντι στον νέο αρχηγό. Το μήνυμα έφθασε από την επομένη κιόλας της εκλογής και στον κ. Σαμαρά, ο οποίος από εκείνη τη στιγμή ήταν επίσης αποφασισμένος να επενδύσει στη «μετοχή» του Κυριάκου.
Στη Ν.Δ. αρκετοί εκτιμούν ότι η επιλογή του βουλευτή να συνεργαστεί- και ουσιαστικά να στηρίξει- τον Αντώνη Σαμαρά ήταν μονόδρομος. Από τη μία, ήταν από τους ελάχιστους βουλευτές που δεν πλήρωσαν μια εμπλοκή σε κάποιες από τις σκανδαλώδεις υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου, όπως αυτή της Ζίμενς- και μια σύγκρουση με τη νέα ηγεσία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έφερνε πάλι στο προσκήνιο τις σχέσεις του με τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Και από την άλλη, εάν ακολουθούσε μια πορεία ρήξης είναι προφανές ότι θα παρέμενε στη σκιά της αδελφής του, αφού η Ντόρα Μπακογιάννη θα κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο και θα εμφανιζόταν ως «αρχηγός των νέων γαλάζιων ατάκτων».
«Λογική» απόφαση. Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα για τον ίδιο θα προέκυπτε εάν η επιλογή του τον έφερνε σε ρήξη με τον πατέρα του. Πηγές από το οικογενειακό περιβάλλον του επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο Κυριάκος- αναφέρουν- δεν ζήτησε καθοδήγηση από τον Κώστα Μητσοτάκη, απλώς τον ενημέρωσε για την απόφασή του να αποδεχθεί μια πρόταση από την πλευρά του κ. Σαμαρά. Και ο πρώην πρωθυπουργός βρήκε την απόφαση «απολύτως λογική».
Για τη θέση του στο νέο κομματικό οργανόγραμμα, ο Κυριάκος δεν θεωρεί ότι αποτελεί χάρισμα. Σε συνομιλητές του τονίζει ότι εργάστηκε χρόνια για να δημιουργήσει μια εικόνα μέσα στη Ν.Δ. σχεδόν ταυτισμένη με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Και εκτιμά ότι θα αποτελούσε τη βασική επιλογή για τον τομέα του περιβάλλοντος οποιασδήποτε ηγεσίας. Οικολογικό στίγμα. Το οικολογικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αναδειχθεί από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή. Και ο ίδιος φρόντιζε να το ενισχύσει με κάθε ευκαιρία. Ήταν από τους πρώτους στη Ν.Δ. που πρότειναν δημοσίως τον διαχωρισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ μετά τις εκλογές του 2007 άρχισε να χτίζει μεθοδικά την εικόνα του «πράσινου» Κυριάκου, εκμεταλλευόμενος και την προεδρία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η θέση αυτή ήταν το όχημα για να αποκτήσει συνδέσμους στις περισσότερες οικολογικές οργανώσεις και γενικότερα τις ΜΚΟ με οικολογικές ανησυχίες, ενώ ήταν επικεφαλής και της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις δύο προηγούμενες διεθνείς διασκέψεις για τις κλιματικές αλλαγές (σε Μπαλί και Πότσδαμ). Στην προηγούμενη Βουλή, εξάλλου, προκάλεσε αναταραχή όταν διαφώνησε με την πρόταση της Ν.Δ. για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση. Η δική του λευκή ψήφος ενίσχυσε ακόμη περισσότερο και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αλλά έστρεψε για πρώτη φορά όλους τους προβολείς πάνω του.