Τον τρόπο «νομιμοποίησης» και άρα φορολόγησης του τζόγου στο διαδίκτυο αναζητούν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης που βλέπουν την προσοδοφόρα βιομηχανία ως ακόμη ένα εργαλείο κάλυψης των τεράστιων ελλειμμάτων.
Με ετήσια έσοδα που θα φθάσουν φέτος τα 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η βιομηχανία του διαδικτυακού τζόγου στην Ευρώπη είναι η πλέον προσοδοφόρα παγκοσμίως, αφού ανά την υφήλιο τα έσοδα εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος στα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Δικαίως λοιπόν, εν μέσω κρίσης, οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου προσπαθούν να εφεύρουν τον τρόπο να εντάξουν τον διαδικτυακό τζόγο στο πλαίσιο της «ψηφιακής οικονομίας» και να αντλήσουν από αυτόν τα? νόμιμα κέρδη μέσω φορολόγησης των εσόδων. Πριν από τέσσερα χρόνια, τα στελέχη της αυστριακής διαδικτυακής εταιρείας τζόγου Bwin φυλακίστηκαν μόλις πάτησαν το πόδι τους στη Γαλλία.
Αδειες σε εταιρείες
Τον περασμένο μήνα, όμως, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άδειες σε ιδιωτικές εταιρείες όπως η Bwin να δέχονται στοιχήματα στο διαδίκτυο, έστω κι αν έτσι έβαζαν σε ανταγωνισμό τα κρατικά μονοπώλια τζόγου. «Αυτό που συνέβη είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορείς να αντιστρέψεις την εφεύρεση του Internet», εξηγεί ο Ντέιβιντ Τρανκφίλντ, σύμβουλος στην Pricewater-houseCoopers, και επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν δύο επιλογές: «Είτε να οριοθετήσουν τον διαδικτυακό τζόγο και να τον φορολογήσουν είτε να αφήσουν τους παίκτες να στραφούν σε offshore εταιρείες, απ΄όπου δεν θα έχουν έσοδα».
Αυτή η λογική βρίσκει ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, όπου μέχρι πρότινος οι κυβερνήσεις δίσταζαν να προχωρήσουν στην απελευθέρωση του κλάδου από φόβο μήπως θιγούν τα συμφέροντα του κρατικού μονοπωλίου. Πλέον, η κατάσταση έχει αλλάξει: Η οικονομική κρίση και τα άδεια ταμεία από τη μία, αλλά και η μείωση της κερδοφορίας των κρατικών καζίνο από την άλλη, οδηγούν τις κυβερνήσεις στον? δρόμο που χάραξε η Βρετανία το 2005, όταν αναδείχθηκε στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που νομιμοποίησε τη συγκεκριμένη πρακτική.
Σταδιακά
Στην Ιταλία ήδη ο διαδικτυακός τζόγος νομιμοποιείται σταδιακά, σε ορίζοντα τριετίας. Και, εκτός από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση του διαδικτυακού τζόγου, η Ελβετία, η Ισπανία και η Γερμανία αναμένεται σύντομα να υιοθετήσουν ανάλογα μέτρα.