Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Εως και 45% φθηνότερα πωλούνται σήμερα πολυτελείς βίλες στα ελληνικά νησιά, ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα οι τιμές έχουν πέσει έως και 48%

Στα... αζήτητα περιήλθαν λόγω οικονομικής κρίσης οι βίλες του Αιγαίου. Πολυτελείς νησιωτικές κατοικίες που αποτελούσαν μέχρι πρότινος αντικείμενο... πόθου για εκατομμυριούχους και διασημότητες, όπως ο σταρ του Χόλιγουντ, Τομ Χανκς, έχουν αρχίσει να μαραζώνουν υποχρεώνοντας τους μεσίτες να ρίξουν τις τιμές τους έως και 45%.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg τονίζει ότι η αγορά μιας πολυτελούς βίλας σε ελληνικό νησί έχει καταστεί πολύ πιο προσιτή. Oμως, οι υποψήφιοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί...

Ενδεικτικά, το δημοσίευμα αναφέρει το παράδειγμα μιας ημιτελούς βίλας στη Μύκονο που προσφέρεται στα 2 εκατ. ευρώ, έπειτα από μείωση της τιμής της κατά 500.000 ευρώ, καθώς και πολυτελούς οικίας τριών υπνοδωματίων στην Κέρκυρα, η τιμή της οποίας έπεσε από τα 1,4 εκατ. ευρώ στις 750.000!

Πτωτική εξάλλου πορεία ακολουθούν και οι πολυτελείς κατοικίες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Εκάλη, για παράδειγμα, μια βίλα 450 τ.μ. πωλείται φθηνότερα κατά 48% από την αρχική της τιμή.

«Είναι ένα τρομακτικό μέρος για επενδύσεις αυτήν τη στιγμή», δηλώνει για την Ελλάδα στο Bloomberg ο Mike Braunholtz, μεσίτης της Prestige Property Group, που πουλά ακίνητα στα ελληνικά νησιά. Εκτιμά δε ότι «τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα της οικονομίας».

Πτώση ζήτησης
Ο κυριότερος λόγος που η ζήτηση έχει σημειώσει κάθετη πτώση, με αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών, είναι σύμφωνα με το δημοσίευμα η φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου, γράφει ο συντάκτης, περιλαμβάνει επιπλέον φόρο για τα ακίνητα που έχουν αξία άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ υψηλότερη γίνεται και η φορολογία για τους έχοντες ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Ενας άλλος λόγος που αναφέρεται είναι το γεγονός ότι οι Ελληνες αγοραστές έχουν μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό και έχουν προβεί σε ανάλογες επενδύσεις εκτός Ελλάδος. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λονδίνου, όπου το 6% των αγορών ακινήτων έγινε τον Απρίλιο από Ελληνες μεγιστάνες που δαπάνησαν συνολικά ποσό μεγαλύτερο των 2,4 εκατ. ευρώ, διπλάσιο σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Την ίδια ώρα, μικρότερη είναι η διόρθωση στις τιμές των πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία λόγω της κρίσης. Ενδεικτικά, στην Ισπανία οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 8%-10% από τα υψηλά επίπεδα του 2008, σύμφωνα με το ισπανικό κτηματομεσιτικό ιστοτόπο Idealista.com.

Το Bloomberg υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αγοραστές στρέφονται σε άλλες χώρες, με τη Γαλλία να προσφέρει πολλές ευκαιρίες, αλλά και καλύτερες οικονομικές προοπτικές. Για παράδειγμα, ένα chateau 12 υπνοδωματίων κοντά στην Τουλούζη πωλείται αντί 477.000 ευρώ και ακίνητο 9 υπνοδωματίων κοντά στην Γκρενόμπλ αντί 1,9 εκατ. ευρώ.