Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Απέσυραν 18 εκατ. εμβόλια για την γρίπη των χοίρων στην Ολλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε πως άρχισε να καταστρέφει σχεδόν 18 εκατομμύρια αχρησιμοποίητα εμβόλια για τη γρίπη των χοίρων που πλησίαζαν την ημερομηνία λήξης και δεν κατέστη δυνατό να μεταπωληθούν.

"Αρχίσαμε να καταστρέφουμε" τα εμβόλια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ίνγκε Φρέρικσεν. "Τους επόμενους μήνες, 17,8 εκατ. εμβόλια θα καταστραφούν διότι πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους".

Η Ολλανδική κυβέρνηση αγόρασε 31 εκατ. δόσεις των εμβολίων για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης A(H1N1) στο αποκορύφωμα του παγκόσμιου ξεσπάσματός του, το 2009 από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα 11 εκατομμύρια.

Περίπου 2.156 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των χοίρων νοσηλεύθηκαν στην Ολλανδία μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου του 2009 και οι 53 έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια.

Το Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταπωλήσει 19 εκατ. εμβόλια σε άλλες χώρες, καταφέρνοντας όμψς να διαθέσει 257.000.

Η κυβέρνηση θα κρατήσει 2,2 εκατ. εμβόλια, η ημερομηνία λήξης των οποίων είναι μεταγενέστερη για "την περίπτωση που ο ιός επιστρέψει με την μια ή την άλλη μορφή", προσέθεσε η Φρέρικσεν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία γρίπης των χοίρων την 11η Ιουνίου 2009 και εκτιμά ότι η ασθένεια στοίχισε 18.311 ζωές παγκοσμίως.