Τα μερεμέτια που κάνουμε μας σώζουν από τη χρεοκοπία. Δεν προλαβαίνουμε να φτιάχνουμε παλιά σπίτια, διότι οι περισσότεροι Ελληνες δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν καινούργιο και κάνουν απλά ανακαίνιση στο παλαιό τους».
Αυτό τονίζει ο Δημήτρης Σεριφόπουλος, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης που στο παρελθόν αναλάμβανε σημαντικές εργασίες σε νέες οικοδομές, αλλά τώρα, εξαιτίας της αναδουλειάς, τρέχει για ανακαινίσεις.
Το φαινόμενο αυξήθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον έχει γίνει καθεστώς στην οικοδομή. Αν και σήμερα δεν περισσεύουν πολλά χρήματα για εργασίες στο σπίτι, εντούτοις όσοι ήθελαν να αλλάξουν ακίνητο προτιμούν τα... μερεμέτια παρά να αγοράσουν κάποιο άλλο.
Πριν και μετά ΔΝΤ
«Πριν η Ελλάδα μπει στην κρίση και πριν έλθει το ΔΝΤ τα μερεμέτια ήταν εκτεταμένα, ο κόσμος έπαιρνε επισκευαστικό δάνειο και ανακαίνιζε το ακίνητό του. Τους τελευταίους μήνες, όμως, οι ιδιοκτήτες κάνουν όσο μπορούν μικρότερες παρεμβάσεις, ξοδεύουν όσο λιγότερα χρήματα μπορούν.
Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε πολύ λιγότερη δουλειά. Το δικό μου συνεργείο είχε σταθερά 7-10 άτομα που πήγαιναν από νέα οικοδομή σε ανακαίνιση. Σήμερα είμαι μόνον εγώ και δίνω το πολύ ένα - δύο μεροκάματα, ενώ δουλεύουμε μόνο με μερεμέτια», τονίζει ο εργολάβος κ. Σεριφόπουλος.
H στροφή στην ανακατασκευή κερδίζει έδαφος όσο οι τιμές στα νεόδμητα παραμένουν υψηλές και όσο οι τράπεζες δεν δίνουν με ευκολία δάνεια. Ετσι, πολλοί είναι εκείνοι που προχωρούν σε εργασίες αποκατάστασης του παλαιού σπιτιού τους, ενώ άλλοι αγοράζουν διαμερίσματα 20ετίας και πάνω και με λίγα χρήματα τα μεταμορφώνουν σε... παλάτια.
Σε πολλές περιπτώσεις η όλη διαδικασία θυμίζει το γνωστό αμερικανικό ριάλιτι που διαλύουν το σπίτι και το φτιάχνουν από την αρχή, αλλά ακόμη και τότε το κόστος είναι πολύ μικρότερο από την αγορά καινούργιου. Με την οικονομική κρίση η ανακαίνιση έχει πάρει τα πάνω της σε πρώτη κατοικία, εξοχικά αλλά και επαγγελματική στέγη. Πολλές επιχειρήσεις αντί να αγοράσουν ή να μισθώσουν γραφεία και καταστήματα προχωρούν σε μερεμέτια εξοικονομώντας σημαντικά ποσά.
Οσο για τα σπίτια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην πλειονότητά τους αυτά που ανακαινίζονται αυξάνουν την αξία τους έως και 100%. Γι' αυτό και πολλοί ιδιοκτήτες για ριζικές ανακαινίσεις χρησιμοποιούν μηχανικούς και αρχιτέκτονες αφού ορισμένες φορές οι εργασίες απειλούν τη στατικότητα του κτιρίου.
Ειδικά τα διατηρητέα κτίρια, μπορεί να έχουν υψηλό κόστος ανακατασκευής, αλλά προσφέρουν σημαντικές υπεραξίες στους ιδιοκτήτες τους. Φυσικά, ορισμένοι κανόνες είναι απαράβατοι στις ανακατασκευές κτιρίων. Για παράδειγμα, η αλλαγή εξωτερικών χώρων μιας πολυκατοικίας απαιτεί άδεια από την πολεοδομία. Το γκρέμισμα τοίχων και δοκαριών πρέπει να γίνεται έπειτα από μελέτη μηχανικού, τα ηλεκτρικά που έχουν φθαρεί πρέπει να αντικαθίστανται από ηλεκτρολόγο.
Τέλος, ο ιδιοκτήτης πρέπει να απαιτήσει την υπογραφή συμφωνίας με τον εργολάβο στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα μερεμέτια, ο χρόνος παράδοσης και το συνολικό κόστος, ενώ πρέπει να υπάρχουν και ρήτρες σε περίπτωση καθυστερήσεων. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλης κλίμακας ανακατασκευές, ιδιαίτερα σε μεγάλα σπίτια, διατηρητέα, μονοκατοικίες καθώς και σε κτίρια γραφείων και επιχειρήσεων.
Προσφορές
Τιμές καρφωμένες... στο 2007
Βοηθός στα μερεμέτια εκτός από την οικονομική συγκυρία είναι και οι σταθερές ή και οι χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με όσα ίσχυαν προς τριετίας. Το κόστος των υλικών έχει παραμείνει σταθερό εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης για νέες οικοδομές.
Δεκάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οικοδομικών υλικών κάνουν μέχρι και εκπτώσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, ενώ και οι εργολάβοι με τα συνεργεία ρίχνουν τις απαιτήσεις τους διότι προτιμούν να ασχοληθούν με τα μερεμέτια παρά να είναι σε διαρκή ανεργία και να περιμένουν την ανάκαμψη της αγοράς.
Οι βασικές εργασίες για την ανακαίνιση ενός παλαιού σπιτιού αφορούν κατά κύριο λόγο την αντικατάσταση των υδραυλικών, ηλεκτρολογικά, αλλαγή κουφωμάτων, νέα πλακάκια, βάψιμο.
Βέβαια κάποιοι ιδιοκτήτες προσλαμβάνουν μέχρι και διακοσμητές ανεβάζοντας το τελικό κόστος των εργασιών.