Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Φονική έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Κίνα

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο βόρειο τμήμα της Κίνας, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 02:40 τοπική ώρα [21:40 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας] στο ορυχείο Λιούγκου, κοντά στην πόλη Λίνφεν, στη βόρεια επαρχία Σάνσι, διευκρίνισε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Πάντα σύμφωνα με το Νέα Κίνα, τα δεκαπέντε θύματα σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε χώρο που χρησιμοποιείτο για να αποθηκεύεται πυρίτιδα.

Οι τοπικές αρχές άρχισαν επιχείρηση για να βρεθούν και να διασωθούν οι ανθρακωρύχοι που πιθανώς βρίσκονται ακόμα στις στοές του ορυχείου.

Τα Κινεζικά ορυχεία είναι τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο, εν μέρει λόγω της αμέλειας στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας, εν μέρει λόγω της διαφθοράς, καθώς και της απαίτησης για αυξημένη παραγωγικότητα: το 2009 σε δυστυχήματα, κυρίως σε ανθρακωρυχεία, έχασαν τη ζωή τους 2.631 άνθρωποι, κατά επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, κατά ανεξάρτητους παρατηρητές, ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς πολλά δυστυχήματα δεν ανακοινώνονται για να αποφεύγεται το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Περίπου το 70% της ενέργειας που καταναλώνει η Κίνα παράγεται από τον άνθρακα που εξορύσσεται στα ορυχεία.