Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Μεγάλη μείωση στην έξοδο των αδειούχων με ΙΧ

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη έξω από τα διυλιστήρια, όταν οδηγός φορτηγού δημόσιας χρήσης, επικαλούμενος την επίταξη, προσπάθησε να εισέλθει για να φορτώσει καύσιμα. Συνάδελφοί του απεργοί τον εμπόδισαν, με αποτέλεσμα να επέμβουν τα ΜΑΤ και να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια.

Την ίδια ώρα μειωμένη είναι η κίνηση στις εθνικές οδούς, καθώς πολλοί αδειούχοι οι οποίοι είχαν προγραμματίσει να φύγουν οδικώς για διάφορους τουριστικούς προορισμούς, έχουν αναστείλει την αναχώρησή τους φοβούμενοι ότι στη διαδρομή δεν θα μπορέσουν να βρουν καύσιμα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα των αυτοκίνητων τους και ίσως να μην μπορούν να επιστρέψουν. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ως χθες η έξοδος ήταν 50% μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.


Ακυρώσεις εισιτηρίων έχουν γίνει και στα πλοία, διότι πολλοί που είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με το ΙΧ τους, το ανέβαλαν την τελευταία στιγμή, καθώς στα νησιά τα βενζινάδικα έχουν «στεγνώσει» εδώ και δύο ημέρες. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε άλλα καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Στο μεταξύ χιλιάδες τουρίστες κυρίως από τα Βαλκάνια ακύρωσαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα, διότι φοβούνται μήπως μείνει το αυτοκίνητό τους από βενζίνη, ενώ στην Κρήτη πάνω από 200 τουρίστες εγκατέλειψαν τα νοικιασμένα αυτοκίνητά τους, γιατί δεν είχαν βενζίνη.

Στη Χαλκιδική, όπου βρίσκονται ήδη 100.000 τουρίστες, δεν υπάρχει σταγόνα βενζίνης, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στις συνοριακές περιοχές, διότι οι γειτονικές χώρες προμηθεύουν με βενζίνη Ελληνες και τουρίστες. Σύμφωνα με ξένους τουρίστες, στην Πελοπόννησο δεν μπορούσαν να βρουν βενζίνη σε απόσταση 200 χλμ. «Η οικονομική ανόρθωση και η αξιοπιστία της χώρας είναι τα δύο κύρια ζητούμενα της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η βούληση και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μέσω της τήρησης των νόμων την ομαλή λειτουργία της αγοράςείναι ιδιαίτερα καθοριστική» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο ΣΕΤΕ καλεί την κυβέρνηση «να επιδείξει τη δέουσα αποφασιστικότητα, να εφαρμόσει τους νόμους, να αποκαταστήσει και να εγγυηθεί τη λειτουργία της οικονομίας, παράλληλα με το αίσθημα ηρεμίας που είναι ιδιαίτερα αναγκαίο σήμερα στο κοινωνικό σύνολο».

Σοβαρές καταγγελίες, τέλος, κατά των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων έκαναν σε τηλεοπτικά κανάλια συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οδηγών.

Υποστήριξαν ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έκαναν περιουσίες φοροδιαφεύγοντας και μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης ανέφεραν την περίπτωση ιδιοκτήτη και προέδρου σωματείου που ηγείται των κινητοποιήσεων ο οποίος από κάτοχος μιας νταλίκας το 1999 έφθασε να έχει το 2010, 17 νταλίκες μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

ΔΕΙΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ