Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Έτοιμοι να κηρύξουν ανεξαρτησία οι Κούρδοι της Τουρκίας

«Θέλουμε το πρόβλημα στο βόρειο Κουρδιστάν να λυθεί με δημοκρατικό τρόπο. Αν η τουρκική κυβέρνηση αρνηθεί να δεχθεί τη δημοκρατική λύση του ζητήματος, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να κηρύξουμε Ανεξαρτησία».

Με αυτή του τη δήλωση στο BBC ο σημερινός Αρχηγός το PKK, Μουράτ Καραγιλάν στέλνει το μήνυμα σε Ευρώπη και Αμερική ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης των Κούρδων με την Τουρκία θα είναι ραγδαία.

Ο Καραγιλάν δηλώνει επίσης ότι είναι πρόθυμος να..............

διατάξει τους αντάρτες του να αφήσουν τα όπλα, κάτω από την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, αν η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί την κατάπαυση του πυρός. Όμως σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζει: «Θα συνεχίσουμε. Θα κάνουμε όποια θυσία χρειαστεί και δεν πρόκειται να παραδοθούμε, ότι κι αν γίνει».

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση απαντά επίσημα ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις τρομοκρατών. Η Τουρκία όπως και αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η γραμματέας του Οτσαλάν, Ροζερίν, σε πρόσφατη συνέντευξη στο περιοδικό PATRIA: «Οι Κούρδοι δεν μπορούν να αφήσουν τα όπλα σε μια μέρα μέσα. Αυτά γίνονται μετά από κάποια βήματα. Πρέπει και από τις δύο πλευρές να γίνουν βήματα».

Όμως, ο φόβος της Τουρκίας, τονίζει η Ροζερίν, ακόμα και αν το ΡΚΚ αφήσει τα όπλα, είναι ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ξαναξεκινήσουν. «Εγώ πιστεύω ότι το πρέπει να κρατήσουμε την ένοπλη δύναμη μας, μέχρι να δούμε που θα μας οδηγήσουν αυτά τα βήματα».