Πόρισμα - «καταπέλτη» εξέδωσαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τους παράνομους χαρακτηρισμούς αγροτικών και δασικών δρόμων στο νησί της Μυτιλήνης, ως δημοτικών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αυτομάτως η αξία της γης και ο συντελεστής δόμησης σε δασικές περιοχές.
Το θέμα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η zougla.gr με την περίπτωση της αντινομάρχου, Μαρίας Τσουβελακάκη-Τσιφτσή, η οποία, μόλις της εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, χαρακτήρισε σκανδαλωδώς ως «κύριες δημοτικές οδούς» τέσσερις χωματόδρομους, που συνδέουν την περιοχή της Αγίας Μαρίνας με τη Νεάπολη και την Αγριλιά. Με την απόφαση της αντινομάρχου, οι τιμές της γης, που ήδη πωλείται πανάκριβα, εκτινάχθηκαν στα ύψη και τα αγροτεμάχια μπορούν να κατατμηθούν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα και να κτισθούν.
Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως επειδή ο σύζυγος της αντινομάρχου, Γεώργιος Τσιφτσής, είναι κάτοχος κτήματος στην περιοχή, το οποίο αγόρασε, λίγο πριν η σύζυγός του λάβει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των χωματόδρομων.
Αυτή η οδός χαρακτηρίστηκε ως «κύρια δημοτική», δηλαδή ικανή να συνδέει οικισμούς και να επιτρέπει την κυκλοφορία λεωφορείων.
Το πόρισμα που εκθέτει τη Νομαρχία
Στο 32 σελίδων πόρισμά τους, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στην αντινομάρχη, κ. Τσουβελεκάκη, να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό των δρόμων.
Άλλες 80 πράξεις χαρακτηρισμών, έχουν γίνει με τις ίδιες διαδικασίες στις περιοχές Αγία Μαρίνα, Πληγώνι και Νεάπολη, παλαιότερα, κατά τη διετία 2008-2009. «Συνεπώς, οι χαρακτηρισμοί όλων των απεικονιζόμενων οδών έγιναν κατά παράβαση των διατάξεων των αρθρ. 1 του ΠΔ 24/85 και 2 του ΠΔ 209/98», επισημαίνουν οι επιθεωρητές.
Σε άλλο σημείο του πορίσματος, τονίζουν ότι υπήρξε συναυτουργία διαφόρων αρμόδιων υπηρεσιών για τους χαρακτηρισμούς «όπως προέκυψε από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου και του χαρτογραφικού υλικού, τόσο το Τμήμα Πολεοδομικών Σχεδίων και Κανόνων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας όσο και το ΣΧΟΠ Ν. Λέσβου, φαίνεται να εισηγούνταν το πρώτο και να γνωμοδοτούσε το δεύτερο για τους χαρακτηρισμούς δημοτικών οδών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τους περιορισμούς που τίθενται σε αυτό... τέλος δεν υπήρχε ο στοιχειώδης σχεδιασμός, ώστε η εκτός σχεδίου δόμηση να ακολουθεί τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι επιθεωρητές.
Το θέμα που έχει αναστατώσει το νησί της Μυτιλήνης, έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στην τοπική κοινωνία, τμήμα της οποίας, όχι μόνο ζητά την παραίτηση της αντινομάρχου, κ. Τσουβελεκάκη, αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στον νομάρχη, Παύλο Βογιατζή.
Ο νομάρχης, με παλαιότερες δηλώσεις του, ουσιαστικά έχει καλύψει πολιτικώς την υφιστάμενή του, αντινομάρχη κ. Τσουβελεκάκη, και, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής νομαρχιακής παράταξης, Βασίλης Τεντόμας, ακόμη και σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης για τον χαρακτηρισμό των δρόμων.