«Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου», τόνισε από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια για διαφάνεια σε όλους τους τομείς. Παράλληλα κάλεσε τους απόδημους Κρήτες να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης ώστε η Κρήτη να γίνει μια πρότυπη περιφέρεια.
Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δυο χειριστών της Αεροπορίας Στρατού που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Αναφέρθηκε στην κρίση που περνά ο τόπος, λέγοντας ότι για να βγει η χώρα από αυτήν χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, ενώ χαρακτήρισε «διπλά Έλληνες» τους Έλληνες της διασποράς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των αποδήμων Κρητών.
«Είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας εδώ, γιατί είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας» είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι αυτή η παρουσία στέλνει το μήνυμα «ότι ο Έλληνας μπορεί» και σημείωσε «ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη της Ελλάδας, τη δύναμη του ελληνισμού».
Χαρακτήρισε άδικη για την Ελλάδα την εικόνα που κάποιοι δείχνουν και ανέφερε ότι οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού.
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία, που όπως είπε έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας: «Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας». Επισήμανε όμως ότι ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει, να κάνουμε μια επανάσταση. «Την ονομάζω την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε.
Ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το «αυτονόητο» μίλησε για την ανάγκη αλλαγών σε όλους τους τομείς. Για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς, το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών. Να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα επισημαίνοντας ότι και αυτό είναι αυτονόητο. Είπε ότι από το 1971 δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα άδεια σε φορτηγά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολύ, όπως τόνισε, οι μεταφορές και τα προϊόντα μας.
Αναφερόμενος στην Κρήτη υποστήριξε ότι αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού. Τόνισε την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. «Να πάρει η Κρήτη ένα δίπλωμα αριστείας και συνεργασίας για τον τουρισμό» όπως είπε.
Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το νησί με κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου ανά νομό να εξειδικευθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν και επανέλαβε την δέσμευση για την σύσταση εταιρείας «Κρήτη ΑΕ» που θα στηριχθεί στην γνώση στελεχών της Εγνατίας ΑΕ.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη τόνισε ότι «στρατηγική μας πολιτική είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται». Να στείλουν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα μπορεί, ότι η Ελλάδα αλλάζει».
Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του.
Την τελετή του αγιασμού του συνεδρίου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος στην ομιλία του ζήτησε την ενίσχυση των υποδομών της Κρήτης, προέτρεψε τους αποδήμους να στηρίξουν την Κρήτη και τους κάλεσε να κάνουν επενδύσεις στο νησί. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του ζήτησε να μην διαψεύσει τις ελπίδες των Κρητικών, επισημαίνοντας ότι η Κρήτη περιμένει πολλά από αυτόν.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών Γιώργος Αεράκης, που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την παρουσία του στο συνέδριο. «Η παρουσία σας σήμερα καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Κρήτη, είναι δηλωτική των προθέσεων σας» είπε.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Λασιθίου Σήφης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του νομού Λασιθίου, αλλά επεσήμανε ότι η Κρήτη αποτελεί μια ενιαία ενότητα. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη συμπόρευσης του ελληνισμού και στο ρόλο των αποδήμων Κρητικών.
Στο μήνυμα του από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε την οδύνη του και την οδύνη των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου για το χαμό των δυο χειριστών του ελικοπτέρου της Π.Α που κατέπεσε το μεσημέρι. Αναφέρθηκε στο ρόλο των αποδήμων και τόνισε ότι στόχος της πολιτείας έναντι των αποδήμων πρέπει να είναι η υποστήριξη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την διατήρηση του πολιτισμού και η διαμόρφωση συνθηκών γρήγορης ενσωμάτωσης για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Πετσάλνικος, επίσης, ευχαρίστησε τους αποδήμους για την συνεισφορά τους στον λογαριασμό για το δημόσιο χρέος, που άνοιξε με πρωτοβουλία της βουλής των Ελλήνων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να προχωρήσουν στην Ελλάδα οι αναγκαίες αλλαγές και χαρακτήρισε τις αποφάσεις που παίρνονται επώδυνες, δύσκολες αλλά αναγκαίες.
Εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο βουλευτής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ για το χαμό των δυο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Χαρακτήρισε την Κρήτη ως νησί με παρόν και μέλλον και τόνισε ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και στοχευμένες κινήσεις. Ο κ. Πλακιωτάκης επανάφερε, τέλος, το θέμα για την παροχή ψήφου στους αποδήμους Έλληνες.
Εκ μέρους του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μανούσος Ντουκάκης που ζήτησε να ικανοποιηθεί το αίτημα, για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες.
Στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, βουλευτές και το σύνολο των τοπικών αρχών.
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση ο πρόεδρος της παγκρητικής Αμερικής Θόδωρος Μανουσάκης δώρισε στον πρωθυπουργό έκδοση των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης με παλιές φωτογραφίες.
Τιμήθηκε ακόμα ο Κρητικής καταγωγής επιχειρηματίας Μανώλης Ηλιάκης ως εμπνευστής της προσπάθειας για την δημιουργία του διεθνούς συμβουλίου Κρητών καθώς και ο απόδημος Κρητικός, Σταύρος Σημαντήρης.
- Έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν οι εργασίες του συνεδρίου είχε συγκεντρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών μικρή ομάδα κατοίκων από τη Σητεία και το Μακρύ Γιαλό, που διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη».
Το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών πραγματοποιείται στο νομό Λασιθίου και το συνδιοργανώνουν το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχία.
Ο πρωθυπουργός έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου το μεσημέρι της Παρασκευής όπου τον υποδέχθηκαν ο Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης, η Νομάρχης Ηρακλείου, ο δήμαρχος, βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στην Ελλάδα, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας η Κριτσά, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός στο χωριό Κριτσά στην Κρήτη, κατά την επίσκεψή του στον αγροτικό συνεταιρισμό του χωριού.
Μιλώντας στην πλατεία του χωριού αναφέρθηκε στην αγάπη που νιώθει για την Κρήτη, τονίζοντας ότι είναι κάτι για μένα, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ένα αγώνα, να γυρίσουν τα πράγματα, να σηκωθεί ο ήλιος όπως λέμε, να υπάρχει στην Ελλάδα πάλι το χαμόγελο, να δώσουμε προοπτική, να μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας και όχι με δάνειες δυνάμεις.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου αφού αναφέρθηκε στη σχέση του πατέρα του με το Λασίθι, τόνισε ότι χαίρεται γιατί βρίσκεται κοντά στην Κρήτη, αναφέρθηκε στο συνεταιρισμό της Κριτσάς που είχε επισκεφθεί και που έχει αποσπάσει πρώτο βραβείο, λέγοντας ότι αυτό δίνει κουράγιο σε όλους μας, γιατί τους τελευταίους μήνες ακούσαμε πολλά για την Ελλάδα , δύσκολα πολλές φορές, απαράδεκτα και άδικα.
Η Ελλάδα, είπε, έχει πολλές δυνατότητες και το αποδεικνύεται εσείς. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η Ελλάδα της αξίας, η Ελλάδα που τα προϊόντα μας αναδεικνύονται πρώτα στον κόσμο, που είναι ανταγωνιστικά, που δίνουν εισόδημα στον αγρότη και τον εργαζόμενο, τόνισε.
Αφού απένειμε τα εύσημα στο συνεταιρισμό της Κριτσάς είπε ότι «μπορούμε να αναδείξουμε ότι πραγματικά με το δικό μας κόπο, με τη δική μας παραγωγική δουλειά, με τη δική μας φαντασία, καινοτομία, δημιουργικότητα και με τη δική μας παραγωγή, μπορούμε να πάμε μπροστά».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να τιμήσουμε και τα δικά μας προϊόντα, όχι επειδή είναι ελληνικά, αλλά επειδή είναι καλά και επειδή είναι η παράδοσή μας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρητική δίαιτα, τονίζοντας ότι αυτή δεν είναι μόνο η κρητική παράδοση, που θέλουμε να κρατήσουμε, αλλά είναι η παράδοση που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και που εμείς πρώτοι εγκαταλείπουμε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξαναβρούμε τις παραδόσεις μας, τις δυνάμεις μας, για να χτίσουμε πάλι, όπως ανέφερε, την Ελλάδα των αξιών. Μια Ελλάδα που θα αναγνωρίζεται. Θα είναι αξιόπιστη και θα είναι εκείνη που μπορεί να δώσει σιγουριά και ασφάλεια στις νέες γενιές, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι αυτός ο τόπος είναι ευλογημένος και τόνισε την αναπτυξιακή προσπάθειά του, συνεχάρη τους συνεταιριστές, λέγοντας ότι υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο, μια σωστή τοπική ηγεσία, σωστές αντιλήψεις και προοπτικές για να πάει μπροστά ο τόπος.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτά που πρέπει να αλλάξουν είναι τα κακώς κείμενα, επισημαίνοντας ότι έχουμε τις δυνατότητες και πρόσθεσε «γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε αυτές τις παραγωγικές δυνάμεις, τις δυνάμεις που πιστεύουν στις δυνατότητες που έχει η Κρήτη, το χωριό σας, η Ελλάδα, ώστε να μην έχουμε ποτέ πια επιτηρήσεις, ποτέ πια κηδεμονίες, ποτέ πια κρίσεις».
Ακολούθως ο πρωθυπουργός αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση και το Κίνημα που πάλευαν για την ανεξαρτησία και για την αυτονομία, ώστε ο Έλληνας και η Ελληνίδα να έχουν πάντα το κεφάλι ψηλά, σημείωσε ότι αυτό θα καταφέρουμε και πάλι. Πληρώνουμε, πρόσθεσε, τα λάθη του παρελθόντος, πληρώνουμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, ιδιαίτερα των τελευταίων ετών, αλλά θα βγούμε από την κρίση.
Ο Γ. Παπανδρέου στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα του λαδιού, ενώ παρότρυνε τους ξενοδόχους και τα σουπερμάρκετ να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα του κρητικού ελαιολάδου, όχι μόνο, όπως είπε, γιατί αυτό είναι σωστό για την υγιεινή διατροφή, ή για τη διαφήμιση της χώρας μας, αλλά γιατί θα είναι ποιοτικά καλύτερος ο τουρισμός και το τουριστικό προϊόν.
Καταλήγοντας ζήτησε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας που είναι πολύ σημαντικό και θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. «Η παρουσία μου εδώ και η αγάπη σας που έδωσαν δυνάμεις και θα αναδείξω τη δική σας δύναμη, τη δύναμη του λαού μας, τη δύναμη του ελληνισμού, τη δύναμη αυτών των ανθρώπων που μοχθούν, παράγουν και κάνουν μια Ελλάδα της αξίας», συμπλήρωσε.