Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Σφαγές παιδιών και αμάχων, «τάγματα θανάτου», κακοδιαχείριση των εκατομμυρίων δολαρίων της βοήθειας από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες

Τις αποκαλύψεις των απόρρητων φακέλων του αμερικανικού στρατού τις εξασφάλισε η ιστοσελίδα WikiLeaks. Τις διέθεσε στους «Νew Υork Τimes», στον βρετανικό «Τhe Guardian» και στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», υπό την προϋπόθεση ότι θα δημοσιευθούν συγχρόνως.

Τα ντοκουμέντα περιγράφουν 144 περιστατικά στα οποία τουλάχιστον 195 άμαχοι σκοτώθηκαν και 174 τραυματίστηκαν έπειτα από επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι θάνατοι είναι αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών, ενώ άλλοι προήλθαν από πυροβολισμούς άοπλων οδηγών ή μοτοσικλετιστών σε μια προσπάθεια των στρατιωτών να προστατευθούν από βομβιστές αυτοκτονίας.

Το 2008 γαλλικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον σχολικού λεωφορείου γεμάτου παιδιά, τραυματίζοντας οκτώ από αυτά, ενώ σε παρόμοια επίθεση αμερικανών στρατιωτών 25 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Τα αρχεία δίνουν πληροφορίες και για το λεγόμενο «φιάσκο του ορφανοτροφείου». Τον Νοέμβριο του 2006 με χρήματα του Ταμείου για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν εγκαινιάζεται και εξοπλίζεται πλήρως με κουβέρτες, τρόφιμα, και παιχνίδια ορφανοτροφείο στην πόλη Γκαντέζ. Λίγες εβδομάδες αργότερα τα χρήματα που επενδύθηκαν έχουν κάνει φτερά και έναν χρόνο αργότερα το ορφανοτροφείο βρίσκεται άδειο, χωρίς να φιλοξενεί ούτε ένα από τα 102 παιδιά που υποτίθεται ότι είχαν βρει στέγη εκεί.

Επιπλέον, απόρρητη έκθεση του στρατού των ΗΠΑ με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2009 αναφέρει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, που δηλώνει πιστός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην πραγματικότητα συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση η συνεργασία εκτείνεται σε πολύ υψηλά κλιμάκια, που περιλαμβάνουν και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν Χαμίντ Γκιουλ.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την αποκάλυψη του υλικού ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι από τα έγγραφα αυτά «δεν προκύπτουν νέες πληροφορίες για θέματα που δεν έχουν ήδη συζητηθεί δημοσίως». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν «εστιάζουν στις ίδιες προκλήσεις που με οδήγησαν να κάνω γενική αναθεώρηση της πολιτικής μας για το Αφγανιστάν το περασμένο φθινόπωρο». «Για επτά χρόνια» τόνισε, υπονοώντας την κυβέρνηση Μπους, «αποτύχαμε να υλοποιήσουμε επαρκή στρατηγική.»