Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία από την απεργία

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση της κυβέρνησης και των απεργών ιδιοκτητών φορτηγών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, καθώς οι απεργοί εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και επέλεξαν, παρά την απόφαση για επίταξη, την συνέχιση της απεργίας τους, με όλες τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.

Η σχετική απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ η κυβέρνηση αντέδρασε με σειρά μέτρων, τονίζοντας παράλληλα ότι η στάση των απεργών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και η διαβίβαση των στοιχείων όλων των παραβατών στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης, αλλά και διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, που θα εφαρμοσθούν αμέσως.

Στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος της Ένωσης των Μεταφορέων κ. Γιώργος Τζωρτζάτος ενημέρωσε τα όλα τα μέλη για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έγιναν χτες με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα και από την ομιλία του διαφάνηκε ότι η απεργιακή κινητοποίηση θα έφτανε στο τέλος της.

Υπήρξαν όμως και άλλες τοποθετήσεις, κυρίως από την πλευρά των βυτιοφορέων, που ζήτησαν τη συνέχιση της απεργίας, ενώ άλλες ομοσπονδίες ζήτησαν την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μετά από τρεις περίπου ώρες συζητήσεων, η απόφαση ελήφθη δια βοής και όχι με μυστική ψηφοφορία, υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Εξερχόμενος της Συνέλευσης, ο κ. Τζωρτζάτος δήλωσε ότι δεν ήλθαμε εδώ για να καταθέσουμε τις άδειές μας και πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Μετά τη Γενική Συνέλευση οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, που κατέληξε στη βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και την απόφαση της συνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή έξω από τα διυλιστήρια Καλοχωρίου, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ απεργών οδηγών βυτιοφόρων και ΜΑΤ, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την είσοδο βυτιοφόρου στα διυλιστήρια, για να παραλάβει καύσιμα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρχαν μικροτραυματισμοί. Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στις εγκαταστάσεις της JETOIL στο Καλοχώρι.

Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

Έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

Σειρά μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει μετά την άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης «να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών», άρνηση που «συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο».

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1.- Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2.- Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3.- Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4.- Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών».