Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

Τουλάχιστον 110 άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, τραυματίστηκαν από τον σεισμό εντάσεως 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο βορειοανατολικό Ιράν, ενώ αναφέρθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, σύμφωνα με ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να ανασύρουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια. «Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος επτά χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Μπάινγκ και Τορμπάτ-Χεϊνταριέ», δήλωσε ο Τζαβάντ Ερφανιάν, διευθυντής του κέντρου κρίσεων της επαρχίας Χορασάν Ραζαβί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στις πόλεις Μαχάντ, Χαφ, Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, Γκοναμπάντ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μοτζτάμπα Σαντεγιάν, έπαρχο της Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, τον οποίο επικαλείται το Irna, 110 άνθρωποι τραυματίστηκαν. «Τρεις ώρες μετά το σεισμό, ο αριθμός των τραυματιών έφθασε τους 110. Ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε σοβαρά κατάσταση [...], εννέα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και σε 100 παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες», δήλωσε ο Σαντεγιάν, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές». «Άνθρωποι έχουν σφηνωθεί στα ερείπια και η πιθανότητα να έχουμε θανάτους είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

«Χωριά έχουν καταστραφεί από 50% έως 100%», είπε ο Μπαχράμ Σολτανί, υπονομάρχης της Τορμπάτ-Χεϊνταριέ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Isna. Σύμφωνα με τον Ερφανιάν, «ο ισχυρός σεισμός διατάραξε τα δίκτυα επικοινωνιών». Η επαρχία Τορμπάτ-Χεϊνταριέ περιλαμβάνει 190 χωριά.