Του Παναγιώτη Τσούτσια
Θέμα χρόνου είναι πλέον ο ανασχηματισμός και ένα πειστικό «ρετουσάρισμα» της κυβερνητικής μηχανής ενόψει της ΔΕΘ αλλά και της κρίσιμης εκλογικής μάχης στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όλα εξαρτώνται φυσικά από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος με τη χθεσινή του συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» καθώς τάχθηκε υπέρ ενός γενικευμένου ανασχηματισμού της κυβέρνησης και όχι αντικατάστασης ενός ή δύο υπουργών ή υφυπουργών.
Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές να μη συνεχίσει χωρίς αλλαγές μέχρι το τέλος της τετραετίας, παραπέμποντας στον Γ. Παπανδρέου για το εάν θα υπάρξει ένας σαρωτικός ανασχηματισμός ή η αντικατάσταση 2 ή 3 υπουργών. Σημειώνεται ότι....
.....ο κ. Πάγκαλος αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις και αστοχίες, παρατηρώντας όμως ότι «προσπάθεια όλων είναι να συντομεύσουν τις προθεσμίες και να αποφύγουν τη σύγχυση». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός δεν αποκλείεται να γίνει πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ? χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη...
Αλλαγές
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τελικά θα προκύψει ένας ευρύς ανασχηματισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει αλλαγές και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένα από τα σενάρια που συζητιούνται είναι να «μετακομίσουν» στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Ο χρονικός ορίζοντας του ανασχηματισμού έχει σχέση και με τη σύνταξη του «νέου προγράμματος» λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή του Μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος προανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση θα προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τον γενικότερο μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα.
Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η Ιπποκράτους εδώ και εβδομάδες προετοιμάζονται για τα «μέτρα κοινωνικού αντίβαρου» που θα προτείνουν καθώς και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον αναπτυξιακό τομέα σε βάθος τριετίας. Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι τα πιο δύσκολα και επώδυνα μέτρα «έχουν περάσει» -όπως η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- και ότι είναι η στιγμή να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις -όρια του Μνημονίου- για την ενίσχυση των τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.
«Ευτυχώς»
Σημειώνεται ότι σε εκτενές ρεπορτάζ για την οικονομική κατάσταση της χώρας του ιταλικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού Rai Uno ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αν σκέφθηκε ποτέ τη γνωστή φράση του Χαριλάου Τρικούπη, «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι «ευτυχώς δεν αναγκαστήκαμε να προσφέρουμε μια φράση σαν και αυτή, και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Διότι η Ελλάδα, έλαβε την ευρωπαϊκή βοήθεια, τη στιγμή που αποδείξαμε ότι είμαστε σε θέση να δουλέψουμε για μια ισχυρή αλλαγή και αυτή τη στιγμή, ακολουθούμε τον σωστό δρόμο για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».