Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Νέα αφαίμαξη ύψους 10 δισ. ευρώ

Σε σαφάρι εισπρακτικών μέτρων, ώστε να συγκεντρωθούν τα προβλεπόμενα μέσω του μνημονίου ποσά για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αναμένεται να επιδοθεί το Υπουργείο Οικονομικών εντός του φθινοπώρου.

Ελπίδα των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό των 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, που, σε συνάρτηση με τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κρατικού μηχανισμού ύψους 2,55 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2011, η κατάρτιση του οποίου ξεκινάει τις επόμενες ημέρες. Ένας προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπής δαπανών -κυρίως κρατικών- και πρωτίστως μείωσης του υπέρογκου ελλείμματος της χώρας.

Επί της ουσίας, κυρίαρχος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εντός του 2011 από το 8,1% του ΑΕΠ στο 7,6%.

Αυτό, εξάλλου, προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την τρόικα των δανειστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, εκτός από το σαφάρι είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων διαθέτουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, είναι και η ένταξη στον νέο προϋπολογισμό της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, του τέλους διατήρησης των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς επίσης η επιβολή πράσινων τελών και η μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%).

Τα έσοδα που προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών από αυτές τις εισπρακτικές πολιτικές είναι ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ταυτόχρονα, η νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις θα αποφέρει έσοδα 600 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωση, καθώς και η ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση, θα βάλουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν από την εκχώρηση νέων αδειών τυχερών παιχνιδιών.

Από την άλλη, οι οικονομικοί επιτελείς προσδοκούν σε επιτυχή επιχείρηση μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κρατικού μηχανισμού.

Σε αυτές τις δαπάνες υπολογίζονται η εδώ και καιρό «θεσμοθετημένη» ενέργεια του «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων, η μείωση των υψηλότερων συντάξεων, καθώς και η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.