Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Η αγωνία της αγοράς

Ολοι συμφωνούν πως το ζητούμενο για το φθινόπωρο είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της ύφεσης που ήδη μοιάζει ότι θα είναι βαθιά.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει άμεσα πράγματα για να αντιστρέψει το ζοφερό κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Πρώτα απ’ όλα, να αλλάξει τους υπουργούς που δεν κατανοούν πώς λειτουργεί η αγορά και οι οποίοι συνεχίζουν να βλέπουν την ανάπτυξη μέσα από παρωχημένα κρατικοδίαιτα σχήματα του ’80.

Εξίσου σημαντικό θα ήταν να αλλάξουν ο ίδιος και η κυβέρνησή του τη ρητορεία τους έναντι των επιχειρήσεων και του κέρδους τα οποία έχουν δαιμονοποιηθεί.

Επίσης, σημαντικό θα ήταν να αντιληφθούν πως η υπέρμετρη και άλογη φορολόγηση στεγνώνει την αγορά και εν τέλει επιδεινώνει τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.

Αυτά αν πράξει ο κ. Παπανδρέου, θα βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, έστω και αν θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να πεισθούν Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες να επενδύσουν πάλι στην Ελλάδα.