Αδιάλλακτη στάση στο θέμα της μείωσης ή του «παγώματος» των ενοικίων στα εμπορικά καταστήματα μέχρι το τέλος του 2011, καταλογίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ιδρύματα και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Σε ανοικτή επιστολή της η ΕΣΕΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ακαμψία που επιδεικνύουν πολλά διοικητικά συμβούλια εκατοντάδων ΝΠΔΔ, φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κληροδοτημάτων, νοσοκομείων, γηροκομείων, ορφανοτροφείων, πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων, ΟΤΑ και γενικά φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Αγωγές
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης ζητά την ανάκληση κάθε δικαστικής διαδικασίας και ιδιαίτερα των αγωγών εξώσεων που έχουν κάνει σε βάρος εμπόρων. Οπως αναφέρεται στην επιστολή: «Εξαναγκάζουν με υποτιμητικό τρόπο επί σειρά ετών αξιόλογους και συνεπείς μισθωτές να εγκαταλείπουν, ανήμποροι να αντιδράσουν τα καταστήματά τους». Ο ξαφνικός «πόλεμος» εμπόρων και ιδιοκτητών ακινήτων έχει ξεκινήσει εξαιτίας της μεγάλης κρίσης που περνά ο κλάδος του εμπορίου και της αδυναμίας χιλιάδων καταστηματαρχών να πληρώσουν ακόμη και το ενοίκιό τους. Ειδικά όταν αφορά μισθώματα που συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια και είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την εντολή που έδωσε η κυβέρνηση για μείωση κατά 20% των ενοικίων που πληρώνει το δημόσιο, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις των εμπόρων με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για να πέσουν τα ενοίκια. Πολλές φορές μάλιστα έχουν γίνει «εκπτώσεις» έως και 20%-25%, ενώ για ακίνητα που αδειάζουν και επαναμισθώνονται τα ενοίκια είναι μειωμένα έως και 50%, ανάλογα με την περιοχή.
Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες (η ΕΣΕΕ εξαιρεί την Εκκλησία λέγοντας ότι ανταποκρίθηκε στο αίτημα για στήριξη των επιχειρήσεων) κρατούν άκαμπτη στάση και δεν προχωρούν σε μειώσεις, οδηγώντας αρκετούς εμπόρους σε έξοδο από το κατάστημά τους αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αλλωστε, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, 9 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. «Δεν ζητάμε να χαριστούν ενοίκια αλλά να δοθεί επαρκής χρόνος να ρυθμιστούν οφειλόμενες και τρέχουσες υποχρεώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ περίπου το 70% των εμπορικών επιχειρήσεων στεγάζονται σε μισθωμένα καταστήματα και υπολογίζεται ότι ανάλογα με την περιοχή το μίσθωμα αντιστοιχεί στο 20%-30% του λειτουργικού κόστους κάθε επιχείρησης.
Συμβουλές
Η ΕΣΕΕ καλεί όσα εμπορικά καταστήματα αντιμετωπίζουν προβλήματα με μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν σε ιδρύματα να κοινοποιούν στην νομική της υπηρεσία κάθε περίπτωση αγωγής έξωσης, να ζητούν νομικές συμβουλές και τη δυναμική παρέμβασή της. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία καλεί τις διοικήσεις των 257 τοπικών εμπορικών συλλόγων να στηρίξουν τους συναδέλφους τους, ακόμα και ως μάρτυρες υπεράσπισης στα δικαστήρια. «Η μείωση των ενοικίων επαγγελματικών χώρων είναι μονόδρομος» τονίζει η ΕΣΕΕ και καλεί τα ΝΠΔΔ, τα ιδρύματα κ.λπ., να επιλέξουν «τη μόνη κοινωνικά αποδεκτή λύση της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών με τους ενοικιαστές».