Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Απειλές για μποϋκοτάζ σε προϊόντα σιτηρών

Με μποϋκοτάζ σε όλα τα προϊόντα σιτηρών απειλεί ότι θα προχωρήσει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, εάν οι επιχειρηματίες του χώρου δεν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην μετακυλίσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.

Το ΙΝΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης σιτηρών και τις αλευροβιομηχανίες, να υποβάλλουν κατάλογο των αποθεμάτων τους και με παράλληλη στήλη των τιμών απόκτησης.

Οι κατάλογοι αυτοί να διασταυρωθούν με αμεσότητα που να μην αφήσει περιθώρια εσωτερικών τεχνασμάτων, δηλαδή άμεσα και επιτόπια από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, ενώ οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα των επιχειρήσεων για μεταβολή τιμών να υποβληθεί απαραιτήτως σε συνδυασμό με τους τιμοκαταλόγους ενώ θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος της Γραμματείας Εμπορίου.

Το υπουργείο Οικονομίας, από πλευράς του, ετοιμάζει ασφαλιστικά μέτρα κατά των αλευροβιομηχάνων, εάν στους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστωθούν εναρμονισμένες πρακτικές σε βάρος των καταναλωτών. Ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, που συναντήθηκε με τους τρεις βασικούς εισαγωγείς μαλακού σιταριού, ανακοίνωσε, πάντως, πως δεν έχουν γίνει προμήθειες σε υψηλότερες τιμές και τα αποθέματα σιτηρών είναι επαρκή.

Τα αρτοποιία στην Αττική δεν έχουν λάβει ακόμα τιμολόγια με αυξημένες τιμές αλεύρων

Δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολόγια από τους προμηθευτές αλεύρων τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων Περιχώρων αλλά έχουν ενημερωθεί ότι αυτό θα γίνει από Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συντεχνίας Α. Χρήστου. Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η πληροφόρηση από τα μέλη της συντεχνίας αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολόγια τα αρτοποιία στην Αττική.