Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν το Ισραήλ ότι το Ιράν χρειάζεται ένα έτος ή και περισσότερο για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμα τους οι New York Times την Πέμπτη το βράδυ.
«Πιστεύουμε ότι έχουν περίπου ένα χρόνο στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Γκάρι Σαμόρε.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο, πρόκειται για τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται το Ιράν για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο βάσει των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του και την ικανότητάς του να μετατρέπει τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε όπλα.
Ο κ. Σαμόρε ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι διεθνείς επιθεωρητές θα εντοπίσουν σε μερικές εβδομάδες κάθε ιρανική δράση σε αυτόν τον τομέα, αφήνοντας έτσι στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν.
Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι δυνατό να οφείλεται στον κακό σχεδιασμό των φυγοκεντρωτών, σε δυσκολίες απόκτησης των υλικών ή στην ενίσχυση των προσπαθειών των Δυτικών να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται την Παρασκευή σε ιαπωνική εφημερίδα, τονίζει ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμμετάσχει άμεσα στις συνομιλίες με τις δυτικές χώρες σχετικά με την ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων.
«Το Ιράν είναι έτοιμο να επαναλάβει στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου τις συνομιλίες με την ομάδα των Έξι (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) σχετικά με το ζήτημα της προμήθειας καυσίμων για τον πυρηνικό του αντιδραστήρα ιατρικών ερευνών», ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος στην εφημερίδα Yomiuri Shimbun.
Ο κ. Αχμαντινετζάντ άφησε να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. «Υποσχόμαστε να σταματήσουμε τον εμπλουτισμό κατά 20% αν η προμήθεια καυσίμου είναι εξασφαλισμένη», προσθέτει ο πρόεδρος του Ιράν στην συνέντευξη αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη και δημοσιεύθηκε στα γιαπωνέζικα.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιράν υπογράμμισε ότι «έχουμε το δικαίωμα να εμπλουτίζουμε ουράνιο. Το Ιράν δεν έχει προκαλέσει ποτέ πόλεμο, ούτε φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικές βόμβες».
Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Ουάσιγκτον, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι «ο ιρανικός λαός στηρίζει τον διάλογο που γίνεται με σεβασμό και ειλικρίνεια», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς οι δυτικές χώρες κραδαίνουν ακόμη απειλές, προσπαθώντας να διατηρήσουν ένα πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν είναι διάλογος. Ο σκοπός ενός διαλόγου είναι να γίνεσαι κατανοητός, όχι να απειλείς».