Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τα αδήλωτα εισοδήματα στο στόχαστρο

Συνεχίζεται το φορο-σαφάρι, και στα χέρια της εφορίας έπεσαν 18 μέτοχοι εταιριών που απέκρυπταν την επιχειρηματική τους αμοιβή.

Οι 18 επιχειρηματίες, με συνολικό εισόδημα 1 εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, είχαν δηλώσει στην εφορία μόλις τις 57.000.

Την ίδια ώρα, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί είναι οι επόμενοι στόχοι των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων τις οποίες θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

- για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται

- για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα

- για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ δηλώνονται ως κενά στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους, το οποίο δεν δηλώνεται.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εντοπίσει φορολογούμενους που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποφύγουν το ΕΤΑΚ, αλλά και τα τεκμήρια.

Σε άλλη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Καπελέρη αποφασίστηκε η δημιουργία πέντε ειδικών ομάδων δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον Σεπτέμβριο από το ΣΔΟΕ.

Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 50 υπαλλήλους και θα στελεχωθεί από μετατάξεις και μετακινήσεις ελεγκτών, που αναμένεται να γίνουν στο ΣΔΟΕ από τις εφορίες και αντίστροφα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.