Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η πιο ζεστή ημέρα του χρόνου

Σε συνθήκες ασφυξίας καλούνται να ανταποκριθούν οι πολίτες τις επόμενες ώρες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τη θερμότερη ημέρα του χρόνου.

Το θερμότερο, ειδικά στα μεγάλα κλειστά αστικά κέντρα, θα σκαρφαλώσει μέχρι τους 41 βαθμούς, μετατρέποντας τις πόλεις σε καμίνια, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση σε όσους υποχρεωθούν να βρεθούν σε ανοιχτούς χώρους.

Ταυτόχρονα, με την υψηλή θερμοκρασία η εξασθένηση των ανέμων που έπνεαν βόρειοι θα κάνει την κατάσταση αφόρητη, ανεβάζοντας εντυπωσιακά τους δείκτες δυσφορίας.

Η κατάσταση με τον καύσωνα θα διατηρηθεί τουλάχιστον για ένα τριήμερο, αν και από αύριο θα είναι «ορατή» μια μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας, που όμως δεν θα κάνει τις συνθήκες καλύτερες, αλλά απλώς θα ρίξει τον υδράργυρο λίγο κάτω από τους 40 βαθμούς, παραμένοντας όμως σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Ειδικά για την Αθήνα, το θερμόμετρο τις μεσημεριανές ώρες θα δείχνει σταθερά 40 βαθμούς, ενώ στο κέντρο της πόλης η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς υπό σκιά.


Γενικότερα, στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η εξασθένηση των ανέμων, η οποία θα ανεβάσει κατακόρυφα τον υδράργυρο έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα, Τρίτη, θα φτάσει τους 41 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3 μποφόρ. Μόνο κατά τόπους οι βοριάδες θα φτάσουν τα 4-5 μποφόρ.

Θερμοκρασίες έως και 39 βαθμούς θα επικρατήσουν στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα, όπου η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 36-37 βαθμούς.

Για αύριο προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, αλλά ουσιαστικά η ζέστη θα διατηρηθεί έως την Παρασκευή.

Ανάσα δροσιάς για όλη τη χώρα αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.

Το σωτήριο ισχυρό μελτέμι που θα φυσήξει αναμένεται να ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία τουλάχιστον κατά 4 έως 5 βαθμούς κελσίου.