Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

«Παγώνουν» οι κατασχέσεις

Το «πάγωμα» της διαδικασίας των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων και των μηνυτήριων αναφορών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αποφάσισε, χθες, ο υπουργός Εργασίας - Ασφάλισης Α. Λοβέρδος.

Την απόφαση ανακοίνωσε σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη και των διοικητών των Ταμείων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σκοπός είναι να διασωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας σε αυτές».

Απόφαση
Για τη «διευκόλυνση» των οφειλετών:

* Οι διοικητές των Ταμείων θα εκδώσουν εγκυκλίους τονίζοντας ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν «ευχέρεια» της διοίκησης και «όχι υποχρεωτική» ενέργειά της.
* Το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης των χρεών τους.
* Και αν όλα τα παραπάνω δεν αποδώσουν, θα κατατεθεί εάν χρειαστεί... προληπτικά νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στο ίδιο πνεύμα, οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους θα παρεμβαίνουν, κατ΄ εκτίμηση, σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και θα ενταθούν οι παρεμβάσεις εξωδικαστικών λύσεων για εργατικές και ασφαλιστικές διαφορές ακόμη και μέσω του ΣΕΠΕ.

Μηδενική ανοχή
Όπως έχει προειδοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» απέναντι σε όσους αρνηθούν να υποβάλλουν εμπρόθεσμα αιτήσεις για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Τα χρέη από τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές (ιδιωτών και Δημοσίου) φτάνουν τα 15 δισ. ευρώ, όπως έχει αποκαλύψει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Και η σταδιακή είσπραξη ακόμη και ενός μέρους από αυτές εκτιμάται ότι θα δώσει μια μεγάλη ταμειακή «ανάσα» στα Ταμεία (συμβάλλοντας και στη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος).

Η ηγεσία του υπουργείου διέψευσε, τέλος, χθες το ενδεχόμενο αδυναμίας (ή καθυστερήσεων) πληρωμών συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι παρά τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης (λουκέτα, αύξηση ανεργίας κ.α.) «τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν βελτιώσει τα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ρύθμιση διαρκείας

Εκτός από την εφάπαξ εξόφληση (με έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη) η νέα ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία δίδει τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής (με έκπτωση 60% στα πρόσθετα τέλη) σε πολλές δόσεις και με περίοδο χάριτος για όσους αδυνατούν να καταβάλλουν δόσεις έως και 4 μηνών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και 3 φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται εμπρόθεσμα οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση θα παρατείνεται αυτόματα τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής των δόσεων (με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48). Τέλος, είναι αποδεκτή η εκπρόθεσμη καταβολή 1 δόσης σε κάθε οκτάμηνο.