Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών σίτου από Ρωσία

Από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου, αφού η ξηρασία και οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τις σοδειές της. Ως αποτέλεσμα αυτού οι τιμές του σταριού, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε υψηλό 23 μηνών, είναι πιθανόν να κάνουν άλλο ένα ανοδικό ράλι αυξάνοντας κατά 12%, εκτιμά ο Bob Young, επικεφαλής οικονομολόγος στο American Farm Bureau Federation.

"Νομίζω είναι σωστό να επιβάλουμε μία προσωρινή απαγόρευση στις εξαγωγές από τη Ρωσία σταριού και άλλων αγροτικών προϊόντων με βάση το στάρι" δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απαγόρευση θα περιλάβει επίσης το κριθάρι, τη σίκαλη και το καλαμπόκι, ενώ η Ρωσία θα καλέσει τα άλλα μέλη της τελωνειακής ένωσης στην οποία συμμετέχει (Καζακστάν. Λευκορωσία) να ακολουθήσουν τη στάση της.

Ο Πούτιν δήλωσε πως τα κρατικά αποθέματα θα δοθούν στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ θα παρασχεθούν επιδοτήσεις στους αγρότες ύψους 335 εκατομ.δολ. και 2,5 φορές περισσότερα χρήματα σε δάνεια προς αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την ξηρασία.

Στο μεταξύ, οι πυρκαγιές (600 περίπου) στη Ρωσία δεν δείχνουν να υποχωρούν. Η Ρωσία είναι μία από τις μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού, κριθαριού και σικάλεως στον κόσμο, ενώ εξάγει το 25% της παραγωγής δημητριακών της (2009).

Παρά τις ανατιμητικές τάσεις στην αγορά σταριού, πολλοί αναλυτές εμπορευμάτων διαβεβαιώνουν πως επί του παρόντος υπάρχουν πλεονάσματα σταριού στις διεθνείς αγορές μετά τις σοδειές-ρεκόρ του 2008 και 2009. Θεωρούν, δε, πως η τρέχουσα ανατίμηση είναι τεχνητή και περισσότερο προϊόν κερδοσκοπίας πάνω στις ανησυχίες που προκαλεί η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών.

Οι αναλυτές ισχυρίζονται πως οι επιπτώσεις στη τιμή του ψωμιού θα είναι βραχυχρόνιες, καθώς προσδοκούν η τιμή του σταριού να υποχωρήσει μόλις φανεί η υπεραπόδοση της αμερικανικής σοδειάς (οι ΗΠΑ είναι ο υπ' αριθμόν ένα εξαγωγέας στο είδος).